Najnovije vesti

KRAJ MERE KOJA TRAJE VEĆ ŠEST GODINA: Od 2020. bez zabrane zapošljavanja u javnom sektoru
Ilustracija, Foto: Shutterstock

PROMENA

KRAJ MERE KOJA TRAJE VEĆ ŠEST GODINA: Od 2020. bez zabrane zapošljavanja u javnom sektoru

Društvo

BEOGRAD - Zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, koja se primenjuje već šestu godinu, najverovatnije će biti ukinuta krajem ove godine.

Kako navodi list Politika, pozivajući se na nezvanična saznanja, planirano je da se od 2020. godine primenjuje novi mehanizam zapošljavanja u celom javnom sektoru, prema takozvanim kadrovskim planovima.

To znači da vladina Komisija za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje neće više davati zeleno svetlo za popunjavanje svakog pojedinačnog radnog mesta, već će samo odobravati plan zapošljavanja u određenom državnom organu.

foto: Shutterstock

Služba koja ima potrebu za popunjavanjem određenog broja radnih mesta, sačiniće plan, koji će potom predati nadležnom ministarstvu, a ono će onda zatražiti saglasnost Vlade Srbije.

List podseća da su kadrovski planovi ranije postojali u ministrstvima i državnim organima, što je značilo precizno planiranje poslova i broja ljudi, a da bi sada, kako navodi, trebalo da se primenjuju na celo javni sektor, to jest na škole, bolnice, domove zdravlja.

Ukidanje zabrane zapošljavanja jedna je od tema o kojima će Branko Ružić i Siniša Mali, ministri državne uprave i finansija, razgovarati sa misijom MMF-a, koja do 5. februara boravi u Beogradu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...