SPC ODGOVORILA NA PISMO IZ HRVATSKE:  Crkveno i civilizacijski neprihvatljiv postupak Hrvatske biskupske konferencije
Foto: Printscreen

uskoro zvaničan stav

SPC ODGOVORILA NA PISMO IZ HRVATSKE: Crkveno i civilizacijski neprihvatljiv postupak Hrvatske biskupske konferencije

Društvo -

BEOGRAD - Srpska pravoslavna crkva(SPC) saopštila je danas da će u "dogledno vreme" odgovoriti na pismo Hrvatske biskupske konferencije, u kojem se zamera na istupima iz vrha SPC, i napominje da "Sveti Sinod smatra crkveno i civilizacijski neprihvatljivom praksom da se službena prepiska iznosi u javnost, ali, pošto je HBK odlučila da postupi drugačije, i odgovor Svetog Sinoda će biti javan".

"Sveti Arhijerejski Sinod je navedeno pismo dobio u formi službenog akta jedne zvanične institucije, u ovom slučaju HBK, koji se, u crkvenom kontekstu, pa i u kulturnom svetu uopšte, ne može iznositi u javnost bez saglasnosti adresata", navedeno je u saopštenju SPC koje je potpisao episkop bački Irinej, njen portparol, koji se zajedno sa patrijarhom Irinejem pominje u pismu HBK.

U saopšenju se navodi da se "ovakvi službeni dopisi pripremaju mesecima unapred i da se isto tako odgovor na njih mora pripremiti pažljivo, uz prikupljanje neophodnog materijala", kao i da je "Sveti Sinod je ovo pismo dobio pred početak velikih praznika u našoj Crkvi i do sada nije bilo ni moguće ni potrebno hitno odgovoriti na njega".

foto: Printscreen

Episkop Irinej je istakao da je nikada nije napadao bilo koga nego da su njegovi javni istupi i izjave bili reagovanje na prethodne napade na SPC.

Kako je naveo, on se "nikada nije bavio hrvatskim biskupima pojedinačno, niti HBKu celini, niti nekim drugim biskupima u Srbiji, osim kada je bio primoran da u službi portparola SPC odgovara na napade ne malog broja gospode biskupa iz Hrvatske".

"Uostalom, neka ista gospoda izvole dokazati i pokazati da nema ustaški, proustaški i ustašoidno nastrojenih biskupa u HBK! Sudeći prema njihovim izjavama u hrvatskoj javnosti, nameće se zaključak da oni nisu manjina u okviru svoje Crkve u Hrvatskoj", naglasio je portparol SPC episkop bački Irinej.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track