NOVA BRLJOTINA "DIPLOMATE": Državni neradnik iz Pariza kumu preoteo Slaninijadu
Foto: Profimedia

Skandal

NOVA BRLJOTINA "DIPLOMATE": Državni neradnik iz Pariza kumu preoteo Slaninijadu

Društvo -

Milovan Ćirovski, honorarni saradnik u Kulturno-informativnom centru Srbije, koji prima platu od 2.100 evra a ne dolazi na posao, uz podršku lokalnih moćnika oteo popularnu manifestaciju od Milana Ajdera

Milovan Ćirovski, honorarni saradnik u Kulturno-informativnom centru Srbije u Parizu, o kome je Kurir pisao da već 10 meseci prima platu od 2.100 evra iako ne dolazi na posao i koji je podneo tužbu protiv više srpskih institucija zbog zlostavljanja na radu, upleten je u novu aferu koja se tiče organizacije Slaninijade u Kačarevu.

Kako Kurir saznaje, Ćirovski je preoteo organizaciju ove sve popularnije manifestacije od starih organizatora na čijem je čelu Milan Ajder, koji mu je inače kum! - Ćirovski je pre 30 godina bio jedan od petnaestak osnivača Slaninijade, ali je posle nekoliko godina zaboravio na nju i živeo je svoj život u Parizu. Sada kada je manifestacija postala popularna, Ćirovski se ponovo zainteresovao za nju. Umesto da se priključi organizatorima, on je uz pomoć lokalnih moćnika, tajkuna Nenada Novakovića, predsednika opštine Pančevo Saše Pavlova i predsednika Mesne zajednice Kačarevo Branka Bokuna, osnovao novu Slaninijadu i u novembru 2017. registrovao je u APR pod nazivom "Festival slanine-1988-Slaninijada" - kaže izvor Kurira.

foto: Profimedia

Ove informacije nam je potvrdio i Milan Ajder: - Milovan Ćirovski, koji je inače moj kum, bio je jedan od osnivača Slaninijade koju smo organizovali od kraja 1988. godine, ali se kasnije društvo od 15 osnivača osipalo, jer Slaninijada nije bila popularna. I Ćirovski je prestao da učestvuje u organizaciji. Ostalo je nas osam koji smo uz pomoć opštine Pančevo uspeli da je održimo do danas, tako što smo je ponekad finansirali i iz sopstvenog džep. Kad smo je podigli do mogućnosti neke zarade, Ćirovski nam ju je uzeo i zajedno sa Nikolom Novakovićem, sinom lokalnog tajkuna Nenada Novakovića, i uz pomoć predsednika opštine Pančevo Saše Pavlova počeo on da je organizuje. To je kao da pravite kuću i kad je završite, neko vam se u nju useli.

foto: Printscreen

On ističe da je zbog promene propisa Slaninijadu poslednji put registrovao u APR 2011. godine pod imenom "Turistički klub Slaninijada", a da je zbog opstrukcije iz MZ Kačarevo i opštine Pančevo već dve godine njena organizacija u rukama Ćirovskog. - Predsednik MZ Kačarevo Branko Bokun pretio nam je prošle godine da ne organizujemo Slaninijadu jer će to sad da radi Milovan Ćirovski i kraj. I mi smo se povukli. Ove godine smo tražili salu od MZ Kačarevo, ali je nismo dobili. Mi smo za organizaciju Slaninijade za salu i druge troškove plaćali oko milion dinara, a Ćirovskom je sada sve dato besplatno - ističe Ajder i dodaje da će sudbina Slaninijade biti odlučena na sudu, pošto su njeno ime prvi organizatori zaštitili kod Zavoda za intelektualnu svojinu.

Kad smo pozvali Milovana Ćirovaskog da objasni zašto je kumu preoteo Slaninijadu, on se pravio da o tome ništa ne zna. - Nemam komentar. Nisam u toku. Ja sam u Parizu. Nemam nikakvu dokumentaciju. Nisam osnovao novu Slaninijadu - rekao je Ćirovski za Kurir.

Branko Bokun, predsednik MZ Proglašena gradskom manifestacijom

Predsednik Mesne zajednice Kačarevo Branko Bokun negira da je starim organizatorima Slaninijade pretio i tvrdi da je organizacija te manifestacije prešla u nadležnost Grada Pančeva. - Gradsko veće Pančeva je novu Slaninijadu pod nazivom "Festival slanine-1988-Slaninijada" proglasila za manifestaciju od opšteg značaja za Grad Pančevo. Kad se nešto proglasi gradskom manifestacijom, onda mi u Mesnoj zajednici moramo da poštujemo ovlašćenja starije instance i ne naplaćujemo halu. Grad je vlasnik hale i svega ostalog što nam je dato na korišćenje. U organizaciji nove Slaninijade učestvuje i većina starih organizatora i nije tačno da je iko ikome oteo tu manifestaciju. Nama u MZ je cilj da se Slaninijada uzdigne na veći nivo i to je ove godine učinjeno za 50 odsto u organizacionom i kulturnom smislu u odnosu na prethodne godine - kaže Bokun i dodaje da se ne smatra odgovornim što su novi organizatori Slaninijade ukrali ime osnivačima te manifestacije.

Opština Pančevo Manifestaciju organizuje udruženje građana

Iz kabineta gradonačelnika Pančeva Saše Pavlova dobili smo odgovor da "Slaninijadu organizuje udruženje građana". - Grad Pančevo ne poverava manifestacije, pa ni Slaninijadu. Manifestacija je u organizaciji udruženja građana. Grad nije dao besplatno halu, već se radilo po odluci Grada koja važi za sve manifestacije koje se odlukom Gradskog veća proglase za gradske, član 6, stav 3 odluke o postavljanju manjih montažnih objekata, odluka o režimu saobraćaja i u skladu s drugim odlukama koje prate organizaciju svih gradskih manifestacija.

Kurir.rs/ SLAVICA TOMČIĆ Foto: Profimedia, Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track