Najnovije vesti

SASUO IM U LICE: Čak i srbomrzac Voker digao ruke od Albanaca!
Foto: Profimedia

Bivši šef OEBS na KiM

SASUO IM U LICE: Čak i srbomrzac Voker digao ruke od Albanaca!

Politika

Sjedinjene Države imaju mnogo drugih problema. Kosovo je donekle otišlo u drugi plan

Odnosi Prištine i SAD su obostrano izbledeli. Pre 20 godina svi u Americi znali su nešto o Kosovu, a svi na Kosovu su voleli Ameriku, ali to više nije slučaj, rekao je bivši šef Verifikacione komisije OEBS na KiM Vilijam Voker, koji je poznat po tome što je zagovarao bombardovanje Jugoslavije 1999.
Dvadeset godina kasnije, Voker kaže da na Kosovo gleda s užasom, posebno kada je reč o odlasku mladih u svet.
- Odnosi SAD i Kosova su dobri, ali ne i veoma jaki. Na obe strane, ti odnosi su pomalo izbledeli. Malo sam razočaran, ali to će proći. Sjedinjene Države imaju mnogo drugih problema. Kosovo je donekle otišlo u drugi plan. Moramo ponovo pokrenuti američki interes za ovu državu - rekao je Voker, koji u Prištini boravi povodom obeležavanja 11-godišnjice tzv. kosovske nezavisnosti.
Podsetimo, Voker je krajem devedesetih otkrio navodno srpski zločin nad albanskim civilima u Račku, što je poslužilo kao povod za NATO bombardovanje tadašnje SRJ 1999. 

 

foto: Nebojša Mandić

Komentarišući Vokerove reči, bivši šef diplomatije SRJ Živadin Jovanović kaže za Kurir da ima dosta činjenica koje govore da se vlast u Prištini ponaša van svih normi i van svih standarda.
- Voker više nije u strukturama administracije, ali sigurno zna šta su Amerikanci učinili za tzv. OVK i da su imali ključnu ulogu u nametanju samoproglašene nezavisnosti. Nije prvi put da SAD doživljavaju da se njihova čeda relativno brzo okreću protiv same Amerike - kaže Jovanović.
S. S.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...