MINISTAR ĐORĐEVIĆ POSETIO MALOG HEROJA TADIJU: Dečak ostavljen u korpi pored puta sad u sigurnim rukama!
Foto: Kurir

deca prioritet

MINISTAR ĐORĐEVIĆ POSETIO MALOG HEROJA TADIJU: Dečak ostavljen u korpi pored puta sad u sigurnim rukama!

Društvo -

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, sa svojim saradnicima, posetio je malog Tadiju, koji sutra navršava mesec dana života, a koji je dva sata po rođenju, po snežnoj mećavi, sa samo jednim malim iscepanim ćebetom ostavljen u Malom Crniću, u pletenoj korpi, kraj puta.

“Danas smo posetili Tadiju, malog heroja koji je ostavljen pre mesec dana, u najgorim mogućim uslovima u snegu. Preživeo je pukom srećom tako što ga je jedna meštanka Malog Crnića pronašla promrzlog i već tako reći zavejanog u snegu. Centar za socijalni rad obavio je posao na najbolji mogući način. Još jednom smo pokazali građanima, da država i Centar za socijalni rad, rade svoj posao odgovorno, i planiramo da nastavimo da brinemo o svakom detetu naše zemlje. Mali Tadija se danas nalazi u sigurnim rukama, zdrav i sa osmehom na licu. Jedna tužna sudbina je pretila da se završi tragično, ali na sreću sada je sve u najboljem redu. Želim da poručim građanima da ćemo nastavitri da vodimo brigu o svim mališanima, jer deca su naš prioritet”, rekao je ministar Đorđević.

foto: Kurir

Dragan Vulević, posebni savetnik ministra zadužen za socijalnu zaštitu, istakao je da je u konkretnoj situaciji Centar za socijalni rad Malo Crniće na nivou visoko profesionalnih standarda odradio zbrinjavanje maloletnog deteta i obezbedio mu je brigu o zdravlju, bezbednost i egzistencijalne uslove za dalji rast i razvoj.

“U narednih nekoliko meseci utvrdiće se porodično pravni status deteta i odrediti njegova dalja sudbina. Ovo je drugi slučaj napuštanja maloletnog deteta u veoma lošim okolnostima i u oba slučaja Centar za rad je odradio svoj posao u skladu sa standardima stručnog rada. Ono što je najvažnije, je da je Centar odmah odredio lično ime deci, pronašli im staratelje, upisali ih u matičnu knjigu rođenih i obezbedili im dalju zaštitu u okviru optimalnih uslova za njihov dalji rast i razvoj“, istakao je Vulević.

Suzana Mišić, vršilac dužnosti pomoćnika ministra u Sektoru za brigu o porodici i socijalnu zaštitu, naglasila je značaj brzog i pravovremenog reagovanja u situacijama poput ove.

„Čitava procedura je urađena na veoma brz način iako u ovom Centru radi samo pet stručnih radnika. Obično budemo prozivani zbog neprijatnih situacija, nažalost o onome što se dobro završi, retko se govori. Ovo je prilika da pokažemo da u ovom teškom poslu ima situacija koje se završe na srećan način. Veoma smo zadovoljni radom ovog Centra i to je preporuka i za sve ostale kolege u sistemu socijalne zaštite da na valjan način obavljaju svoj posao, da sa entuzijazmom i profesionalnšću pristupaju problemima, koji su naš svakodnevni izazov“, poručila je Mišić.

Dijana Mirković, direktor Centra za socijalni rad u Malom Crniću podsetila je da je Centar 25. januara dobio informaciju od policijske uprave da je u naselju u Malom Crniću na lokalnom putu pronađena beba.

„Naš stručni tim je izašao na lice mesta, gde su već bili radnici Doma zdravlja Malo Crniće i doktorka je pregledala bebu. Nakon toga Centar za socijalni rad je kontkatirao bolnicu i dobio informaciju da je beba dečak u prvom danu života, da je opšte stanje deteta dobro i da je zdravo, kao i da je pronađeno dva sata nakon rođenja. Centar za socijalni rad će u skladu sa porodičnim zakonom, standardnim procedurama stručnog rada da preduzme mere iz naše nadležnosti. Bebu smo 12.02. ove godine iz požarevačke bolnice zbrinuli smeštanjem u hraniteljsku porodicu. Hraniteljici smo predali dokumentaciju o detetu, obezbedili smo zdravstvenu zaštitu deteta koju hraniteljica može da koristi za lečenje deteta do dobijanja zdravstvene zaštite, napravili smo ugovor o hraniteljstvu i obezbedili smo jednokratnu novčanu pomoć za bebu“, rekla je Mirković.

(Kurir)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja