OGROMNA ŠTETA ZBOG OBUSTAVE RADA U RGZ: Štrajk u katastru blokira građevinarstvo
Foto: Shutterstock

Kolaps

OGROMNA ŠTETA ZBOG OBUSTAVE RADA U RGZ: Štrajk u katastru blokira građevinarstvo

Društvo -

Na gubitku su kupci i prodavci stanova, investitori i izvođači radova, kao i država, jer su stopirani veliki infrastrukturni radovi, upozorava Goran Rodić iz Građevinske komore

U Srbiji se godišnje izvedu građevinski radovi vredni oko tri milijarde evra, a u ovom trenutku svi oni su stopirani zbog štrajka dva sindikata Republičkog geodetskog zavoda (RGZ).

Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije upozorava da je protestom u RGZ blokirana cela građevinska industrija, koja je pokretač privrednog razvoja Srbije. - Velika šteta napravljena je svima - i kupcima i prodavcima stanova, investitorima i izvođačima radova, kao i državi, jer su stopirani veliki infrastrukturni radovi - ističe Rodić.

foto: PrintScreen

On objašnjava da je bez mogućnosti vađenja listova nepokretnosti ili upisa vlasništva u katastar stao promet nekretnina, investitorima onemogućeno da finansiraju dalje radove ili dobijaju nove građevinske dozvole, dok je i, primera radi, na trasi novog auto-puta Čačak-Užice onemogućena eksproprijacija zemljišta, jer vlasnici parcela ne mogu do izvade vlasničke listove, tako da je ceo taj infrastrukturni projekat stopiran. - Nedopustivo je da se katastru kao najvažnijoj instituciji za građevinarstvo ovakve stvari dešavaju u samom startu građevinske sezone. Nama je sada svaki minut bitan i država mora hitno da reši ovaj problem - apeluje Rodić, koji podseća da je prošle godine vrednost građevinskih radova povećana za 13,9 odsto, na rekordnih 332,4 milijarde dinara, ili oko 2,8 milijardi evra.

Rukovodstvo RGZ potvrđuje da blokada rada katastra stvara lančanu blokadu više resora Vlade Srbije kao što su Ministarstvo pravde, Ministarstvo građevinarstva, Ministarstvo privrede, i uverava da preduzima sve mere da umanji posledice nastale zbog "besmislene avanture sindikalnih lidera". Ističu da je institut štrajka zloupotrebljen za realizaciju ličnih interesa malog broja pojedinaca, budući da je u štrajku bilo 18 od preko 170 službi katastra.

foto: Marina Lopičić

- To jasno govori da ovaj novi štrajk nema podršku većine zaposlenih, pa čak ni većine članova sindikata, već je reč o performansu i nezapamćenom nasilju nad institucijom koje, uz političke instrukcije iz centrala granskih sindikata ASNS i Nezavisnost, izvode njihovi predstavnici u RGZ sa ciljem da se generiše nezadovoljstvo kod građana i privrednih subjekata. Opstrukcija rada i narušavanje ugleda RGZ sprovodi se uz jaku podršku političara i biznismena kojima smetaju uspešno sprovedene reforme u RGZ, a koje su nagrađene domaćim i međunarodnim priznanjima. Uvedena sistemska rešenja u radne procedure katastra izbrisala su prostor za korupciju i malverzacije i učinila katastar nepokretnosti transparentnim, pouzdanim, efikasnim i lako dostupnim, čak i na mobilnim telefonima, za sve građane i privredu Srbije. Ipak, ovakva rešenja smetaju moćnim pojedincima, koji bi da love u mutnom - poručuju iz RGZ.

O štrajkačkom odboru Kolovođe osuđivani kriminalci

Rukovodstvo RGZ upozorava da se među članovima štrajkačkog odbora nalaze osobe pravosnažno krivično osuđene zbog nasilja, pravosnažno disciplinski kažnjene, osobe koje su duži vremenski period odsustvovale s posla zbog različitih psihičkih, fizičkih i drugih zdravstvenih tegoba i oni sa stalnim zaposlenjem u sindikatu: - Nažalost, stiče se utisak da je to planski odabrana grupa kojom se lako može manipulisati iz centara granskih sindikata. Tužno je što ovu grupu čine ljudi koja su slika i prilika likova satiričnih emisija i što oni snažno utiču na sliku koja se stvara u javnosti o državnim službenicima iako u RGZ radi veliki broj vrednih, odgovornih i stručnih inženjera, tehničkih lica, pravnika, programera.

Licemerno Poziva na štrajk, a nije odobrila povišice

foto: Zorana Jevtić

Menadžment RGZ, koji vodi direktor Borko Drašković, ponavlja da obračun plata nikako ne može biti povod za štrajk, kako to ističu štrajkači, jer niko od preko 3.000 zaposlenih, pa ni bilo koji član sindikata, nije uputio odeljenju finansija pismenu primedbu na loš obračun plate: - Uvidom u isplatnu dokumentaciju utvrđeno je da su službenici katastra Novi Sad 2 ostali uskraćeni za nadoknade koje je trebalo da odobri šefica odseka te službe Tatjana Samardžić, koja je istovremeno i predsednica štrajkačkog odbora i članica sindikata ASNS - dakle ista ona osoba koja sad poziva na štrajk, a dovela je do toga da njeni zaposleni imaju niže obračunate plate. Pritom, službenici katastra Novi Sad 2 nisu u štrajku, a nisu uputili ni primedbu na obračun sati, verovatno zbog straha od sindikalnih pritisaka.

Brojke

13,9 odsto povećana vrednost građevinskih radova u 2018. 2,8 milijardi evra bila vrednost građevinskih radova u 2018. 4,7 odsto učešće građevinarstva u BDP

Činjenice Blokirane usluge RGZ

- upis prava na nepokretnost (stan, poslovni prostor, garaža) - upis objekata - upis hipoteke - brisanje hipoteke - promena pravnog statusa objekta - promena nastala parcelacijom, preparcelacijom ili ispravka granica parcela - izdavanje lista nepokretnosti - kopija plana katastarske parcele - uverenja - uverenje o identifikaciji parcele - uverenje o istoriji promena na nepokretnosti - uverenje o promeni naziva ulice i kućnog broja

Kurir.rs/Sanja Đorđević

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja