PATRIJARH IRINEJ O SKRNAVLJENJU SPOMENIKA PATRIJARHU PAVLU: To je divljaštvo!
Foto: Printscreen

Sramno

PATRIJARH IRINEJ O SKRNAVLJENJU SPOMENIKA PATRIJARHU PAVLU: To je divljaštvo!

Društvo -

Nepoznati počinioci oskrnavili su spomenik pokojnom patrijarhu Pavlu u Tašmajdanskom parku! Prvi čovek srpske crkve patrijarh Irinej oštro je reagovao na skrnavljenje spomenika patrijarhu Pavlu.

- To je divljaštvo neko! - kaže patrijarh Irinej za Kurir, a na pitanje da li je to urađeno zbog stava patrijarha Pavla o abortusima, odgovara:

- To je stav i Srpske pravoslavne crkve i to je mišljenje i Sabora SPC. Ko će da tumači šta je razlog ovome, ali sramota je ovako nešto uraditi. Malo je reći da je neozbiljno. Nije lepo.

Kako Kurir saznaje, u pitanju je akcija nekoliko aktivistkinja ženskih organizacija koje u okviru nedelje obeležavanja 8. marta pokušavaju da skrenu pažnju na nevidljiv i neplaćen ženski rad, kao i na neravnopravnost, za koju kažu da je i dalje prisutna.

U želji da ukažu na ženska prava udarile su na svetinju i spomenik patrijarhu Pavlu. One su preko spomenika stavile i vezale ljubičastu kecelju na kojoj piše "Abortus je žensko pravo".

foto: Printscreen

Ovaj sramni čin, čija je fotografija objavljena na društvenim mrežama, oštro su kritikovali brojni poštovaoci lika i dela pokojnog srpskog patrijarha. - Ovo je sramota - pisali su korisnici društvenih mreža, podsećajući da je Pavle bio najvoljeniji patrijarh.

foto: Printscreen

Za ovako sraman potez nema opravdanja, a tužno je to što je neko oskrnavio spomenik patrijarhu koga su još za života mnogi vernici nazivali "hodajućim svecem".

Počiniocima je verovatno smetalo to što je pokojni patrijarh ranije kritikovao izvršenje abortusa i pozivao vernike da pokažu nelicemernu ljubav jedni prema drugima i prema svim ljudima tako što će svako da pobedi sebe, da prevaziđe sopstvenu sebičnost, izađe iz sopstvenog interesa u žrtveno, nesebično.

- Najveći previd činimo u vezi sa čedomorstvom, jer nećemo da priznamo da je to greh ubistva deteta, motivisan sebičnošću nedostojnih roditelja. To je najgnusnije ubistvo, odbijanje blagoslova božjeg i uskraćivanje prava na život novoj ličnosti. Još nerođeno dete nije bezimeni zametak, fetus, to je čovek - duša živa - govorio je on.

foto: Dragana Udovičić

Brojka 15. novembra prošle godine otkriven je spomenik patrijarhu Pavlu

Atanasije Rakita

NIKO NE MOŽE UPRLJATI LIK PATRIJARHA PAVLA

foto: Kurir

Vladika mileševski Atanasije Rakita iznenađen je ovim postupkom i navodi da to nije trebalo da se dogodi. - Patrijarh Pavle je od nas, pa i od celoga sveta, zaslužio samo poštovanje, a mnogi mu se i s molitvom obraćaju radi pomoći i naš sveti patrijarh im redovno pomaže. On je za sebe smatrao da ima pravo, naravno i dužnost, da ispoveda i promoviše hrišćansku ljubav i čistotu i smatrao je da se svako može slobodno opredeljivati i za te vrednosti. A povrh svega, smatrao je da svako ima pravo da živi. Ne može niko svojim postupcima uprljati lik patrijarha Pavla - rekao je Rakita za Kurir.

Fokus na velikanima

"OKIĆEN" I SPOMENIK TESLI

Na nekoliko spomenika muškarcima koji su važni za nacionalnu istoriju okačene su kecelje s porukama poput "Nauka je ženskog roda", "Abortus je žensko pravo" i "Podržavam ženski štrajk". Tako su juče ujutro s keceljama osvanuli spomenici Jovanu Cvijiću, Josifu Pančiću, Dositeju Obradoviću, Borislavu Pekiću i Nikoli Tesli.

Kurir.rs/ Mina Branković Foto: Printscreen, Dragana Udovičić, Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track