NOVI USLOVI PRI UPISU U OBDANIŠTE: I za privatne vrtiće oba roditelja moraju biti zaposlena
Foto: Shutterstock

Otkrivamo

NOVI USLOVI PRI UPISU U OBDANIŠTE: I za privatne vrtiće oba roditelja moraju biti zaposlena

Društvo -

Iz Sekretarijata poručuju da nije istina da se odbijenice i subvencije ukidaju, ali da će biti važnih izmena u ostvarivanju prava za boravak deteta u predškolskoj ustanovi

Ove godine pri upisu dece u državne i privatne vrtiće važiće nova pravila, saznaje Kurir.

Brojni uznemireni roditelji su nas pozvali s pitanjem da li je tačno da su ukinute odbijenice u državnim vrtićima, što bi značilo da ako dete nije primljeno u državni vrtić, gubi pravo na subvenciju Grada za upis u privatnu ustanovu. Ali mogu da odahnu. Iz gradskog Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu ističu da nije istina da se odbijenice i subvencije ukidaju. - U januaru i februaru nije izdata nijedna zato što je uvedena novina, a to je da ih od početka ove godine izdaje Sekretarijat. Oformljena je komisija za izdavanje odbijenica koja zaseda svakog petog u mesecu i odlučuje o broju odbijenica za dati mesec. Dakle, roditelji predaju zahtev predškolskim ustanovama, one nama dostavljaju te zahteve i onda komisija odlučuje - objašnjavaju za Kurir iz Sekretarijata.

foto: Shutterstock

Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu, kaže da će se odbijenice izdavati na mesečnom nivou, kao i da će se broj odobravati u skladu s budžetom. - To nikako ne utiče na 17.000 dece koji su već u sistemu subvencije, novina se odnosi samo na izdavanje novih odbijenica. Važno nam je da prednost pri upisu imaju oni kojima je vrtić neophodan, jer je pomoć Grada prvenstveno i namenjena njima. Ove godine najavljeno je i oko 3.000 novih mesta u novim državnim vrtićima, što je ogromno povećanje, tako da će slobodnih mesta biti i nema potrebe za panikom - naglašava Gak.

foto: Marina Lopičić

On napominje da do pre tri godine pogodnost subvencije nije postojala, a da je od početka projekta skoro sedam milijardi dinara isplaćeno roditeljima na ime refundacije: - Potrebno je da se balansira s budžetom, jer mora da se ulaže i u razvoj državnih vrtića, a ne samo u subvencije. Još jedna novina je da će pri upisu važiti ista pravila za državne i za privatne vrtiće, što će značiti da oba roditelja moraju biti zaposlena i prilikom konkurisanja za privatne ustanove.

foto: Shutterstock

Gradski sekretar objašnjava da odbijenicu mogu da dobiju samo oni koji su odbijeni za državni vrtić i dodaje da roditelji imaju pravo da konkurišu na svih 17 opština, ali da će pri upisu imati prednost na onoj opštini na kojoj su prijavljeni. - Ukoliko roditelji konkurišu samo na jednoj opštini za upis u državnu ustanovu, a desi se da nema mesta na toj opštini, u tom slučaju mogu da čekaju da se oslobodi neko mesto. Ukoliko ne žele da čekaju, imaju pravo da podnesu zahtev za izdavanje odbijenice kako bi ostvarili pravo na subvenciju - zaključuje Gak.

Roditelji čija deca ne budu primljena mogu da: - podnesu žalbu - budu stavljeni na listu čekanja i čekaju poziv iz državne ustanove - podnesu zahtev za odbijenicu i ostvare pravo na subvenciju

NOVINE - ista pravila važiće za državne i privatne vrtiće pri upisu - oba roditelja moraju biti zaposlena - broj odobrenih odbijenica zavisiće od budžeta - odsad odbijenice odobrava komisija pri Sekretarijatu - odbijenicu može da dobije samo onaj ko je odbijen za državni vrtić

Pravilo za državna, ne i za privatna obdaništa Besplatno za treće i svako naredno dete

Neki roditelji su nam se obratili i sa pitanjem da li je istina da za treće dete više ne važi pravilo besplatnog upisa i boravka u vrtiću. - Ze treće i svako naredno dete u porodici upis i boravak u državnim vrtićima je besplatan, uz to nije nužno da prva dva deteta borave u vrtiću da bi za treće bilo besplatno. Što se tiče privatnih vrtića, to je do njih, oni sami odlučuju o tome da li će trećem detetu odobriti pravo besplatnog boravka. U ovom trenutku ima 5.800 dece koja pohađaju državne ustanove besplatno - kažu u Sekretarijatu.

Konkurs u maju Veći broj slobodnih mesta

Iz Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu navode da će konkurs za upis dece u predškolske ustanove biti u maju: - Broj slobodnih mesta će se znati neposredno pre konkursa. Uglavnom je konkurs uvek početkom maja, a nama sve ustanove moraju da pošalju broj slobodnih mesta do tada. U proseku, uvek bude slobodno između šest i osam hiljada mesta, a planirano je da do kraja godine uz to bude još 3.000 novih u novim državnim vrtićima.

Dokumentacija za upis

Osim upitnika koji roditelji popunjavaju, potrebno je da se dostavi i dokumentacija za upis, i to: - izvod iz matične knjige rođenih, kao i izvod za svu decu u porodici, ako imate više dece - potvrda doma zdravlja da je dete sposobno za boravak u kolektivu - potvrde da su oba roditelja u radnom odnosu - za vlasnike preduzeća potrebna je fotokopija rešenja o upisu u registar - za one koji upisuju treće ili četvrto dete potrebne su foto-kopije izvoda za sve troje, odnosno četvoro dece

Kurir.rs/ MINA BRANKOVIĆ Foto: Shutterstock, Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja