LONČAR: Srbija posvećena borbi protiv droge, neophodne najstrože kazne za dilere
Foto: Zorana Jevtić

MInistar u beču

LONČAR: Srbija posvećena borbi protiv droge, neophodne najstrože kazne za dilere

Društvo -

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar istakao je danas u Beču da je neophodno da se pooštri kaznena politika za sve one koji prodaju drogu deci, koji ih teraju da učestvuju i u prepordaji i proizvodnji.

Lončar, koji je govorio na 62. sednici Komisije za opojne droge (CND) u bečkom sedištu UN, u izjavi Tanjugu, naglasio je da nema nikakvog opravdanja da u ovoj oblasti ne budu najstrože kazne.

"Mislim da to treba da da rezultate. Velika većina je to pozdravila i na ovom skupu. Na nama je ostalo da uradimo sve što je neophodno. Nadam se da ćemo uz podršku koju imamo od predsednika Srbije i cele vlade uspeti da to uradimo. Tada ćemo imati još bolje rezultate", kazao je Lončar.

On je preneo da je bitno što je na skupu u sedištu UN u Beču prepoznato to što je Srbija uradila do sada, dodajući da su učesnici želeli da vide naše metode borbe protiv narkotika.

"Mi ćemo u Beču posebno 19. marta imati još jedno detaljnije izlaganje i obrazložićemo šta smo sve uradili po pitanju edukacije mladih, nastavnika i roditelja, svih koji učestvuju u lancu prevencije, i koji mogu da daju rezultat da se dođe do smanjenja broja narkotika", objasnio je Lončar.

On je istakao da u ovoj borbi nema opuštanja, već je neophodno da se uključi što više činilaca.

"Imamo odlične rezultate. Ministarstvo unutrašnjih poslova imalo je prošle godine zaplenu od 3,9 tona droge. Veliki broj lica je uhapšen i procesuiran", kazao je Lončar.

Što se bečkog skupa tiče podsetio je da je prošlo tačno 10 godina od kada je doneta strategija za borbu protiv narkotika, ali da ona nije dala očekivane rezultate.

Zbog toga je bilo, kako je ukazao, neophodno da se zauzme novi stav za narednih 10 godina.

"Shvatili su da nije u redu da se tek za deset godina nešto vidi, jer je to predug period. Zbog toga je doneta odluka da napravimo presek na dve godine", objasnio je Lončar.

Inače, izlaganje Lončara izazvalo je posebnu pažnju okupljenih, pa su se na kraju današnjeg zasedanja čuli i aplauzi, što nije bila ranija praksa.

Ministru Lončaru su nakon izlaganja prilazili pojedini predstavnici drugih država da odaju priznanje na svemu onome što je Srbija učinila u proteklom periodu kada je ova tema u pitanju.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track