Najnovije vesti

LONČAR: Sa gripom moguće povezati smrt najviše 63 pacijenta
Foto: Dragana Udovičić

danak bolesti

LONČAR: Sa gripom moguće povezati smrt najviše 63 pacijenta

Društvo

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da se maksimalno 63 pacijenta koji su umrli mogu dovesti u vezu sa gripom, ali da ne može da da tačnu informaciju i da je grip definitivni uzrok nečije smrti.Tokom rasprave o zdravstvenim zakonima odgovarajući na pitanja poslanika Srpske radikalne stranke Vojislava šešelja o imunizaciji, Lončar je rekao da se protiv gripa vakcinisalo 250.000 ljudi što je više nego ijedne godine u prethodnih deset godina.

"Ova stvar oko vakcinacije je izuzetno važna. Ovo su stvari oko kojih ne možemo da imamo različito mišljenje, jer svako naše različlito mišljenje će, što je najgore, imati smrtni ishod za neko dete", rekao je Lončar.

On je podsetio da je podneo krivične prijave protiv onih koji su zastupali stav protiv vakcinacije i kazao da se to nalazi na sudu ili tužilaštvu i da nema pravo da utiče na nadležne organe, ali da očekuje da budu sankcionisani u skladu sa zakonom.

Povodom navoda da je virus gripa mutirao, on je kazao da nema zvaničnu informaciju ni jedne relevatne evropske ili svetske institucije da je virus mutirao i izašao iz opsega tri virusa gripa koji su utvrđeni u Srbiji.

Povodom pitanja Vojislava Šešelja šta je sa novcem koji je dat za Fondaciju "Podrži život" glumca i predsednika pokreta Slobodnih građa Sergeja Trifunovića, Lončar je rekao da su se ispitivale nepravilnosti u radu te fondacije i apelovao na nadležne organe da taj poroces dovedu do kraj i izađu sa činjenicama o tome kako je novac koji je dala Vlada Srbije, ali i građani Srbije putem SMS poruka potrošen.

Lončar je rekao da je država dala 250.000 evra fondu Sergeja Trifunovića za dete koje je trebalo da se leči u Španiji, ali i za još petoro dece.

Ministar je rekao da dete koje je stiglo u Španiju na lečenje nije bilo ni najavljeno i da postoji niz drugih stvari koje, kako je naveo, nije u redu da iznosi.

On je naveo i da je tražio na sednici Vlade da se dostave dokazi za svaki dinar, ne samo za 250.000 evra, već za svaku SMS poruku.

Lončar je optužio Trifunovića da se sa tim novcem od fonda kockao i ulagao u Investicione fondove.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Dragana Udovičić)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...