Najnovije vesti

SKANDAL U KLINIČKOM CENTRU VOJVODINE: Žigosali pacijenta sa HIV! Udar na ljudska prava! (FOTO)
Foto: Kurir

DISKRIMINACIJA

SKANDAL U KLINIČKOM CENTRU VOJVODINE: Žigosali pacijenta sa HIV! Udar na ljudska prava! (FOTO)

Društvo

Pacijentu na bolničkoj listi na krevetu u Kliničkom centru Vojvodine velikim crvenim slovima napisali HIV, pa je udruženje USOP zatražilo od nadležnih institucija zaštitu pacijenta i kažnjavanje odgovornih

Osoblje Odeljenja za endokrinologiju u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu ozbiljno je prekršilo prava pacijenta koji boluje od HIV tako što je na zdravstvenoj listi koja stoji na bolničkom krevetu velikim crvenim slovima istaklo da boluje od tog virusa, što je bilo vidljivo ostalim pacijentima, kao i svim posetiocima.

Zbog takve vrste žigosanja reagovala je Unija PLHIV organizacija Srbije (USOP), koja se bavi zaštitom osoba koje žive sa HIV i sidom. - To je primer direktne stigmatizacije i diskriminacije osobe koja živi sa HIV, i to u zdravstvenoj ustanovi, gde može da izazove brojne neprijatnosti kod pacijenata - kaže Vladimir Antić, izvršni direktor USOP.

On ističe da je zatražio da se oznaka HIV na zdravstvenoj listi tog pacijenta odmah ukloni i zameni novom, na kojoj neće biti sporne oznake. - Zahtev je upućen i Ministarstvu zdravlja, Vladi Srbije, Komisiji za borbu protiv side, povereniku za zaštitu ravnopravnosti, zaštitniku građana i pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo APV i Kliničkom centru Vojvodine - naglasio je Antić.

foto: Kurir

On dodaje da je posle reakcije USOP pacijent odmah premešten na Odeljenje gastroenterologije Kliničkog centra Vojvodine. - Međutim, i na tom odeljenju, na još vidljiviji način, na listi je obeležen HIV status pacijenta, umesto da bude zaštićen od diskriminacije javnog obeležavanja. Grubo su mu prekršena ljudska prava, jer je preko 10 godina na antiretrovirusnoj terapiji, a poslednji PCR test na HIV mu je bio negativan, kao i svi nalazi PCR HIV u poslednjih 10 godina, koliko se ta osoba leči u Kliničkom centru Vojvodine - tvrdi Antić.

Izvršni direktor USOP ističe da osobe kojima su PCR testovi negativni nisu zarazne i da tu osobu štite tri zakona: o zaštiti podataka o ličnosti, zaštiti prava pacijenata i o zabrani diskriminacije.  

KC Vojvodine Odgovorni će biti kažnjeni

Povodom ovog slučaja uprava Kliničkog centra Vojvodine saopštila je da se ovakav vid kršenja prava pacijenta smatra nedopustivim i da će oni koji su to učinili odgovarati.

- Stručni kolegijum je najoštrije osudio ovaj postupak lišen profesionalne etike. Sproveden je hitan nadzor koji je utvrdio da je pacijent lečen po svim principima zbrinjavanja njegovog zdravstvenog stanja i identifikovani su odgovorni za ovaj težak propust u zaštiti poverljivih podataka o ličnosti, protiv kojih je pokrenut disciplinski postupak - piše u saopštenju KCV.

Kurir.rs/Nadica Harminc

Foto: Kurir

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...