RUSKO-SRPSKA SARADNJA: Nuklearna energija u mirnodopske svrhe
Foto: Dragana Udovičić

Soči

RUSKO-SRPSKA SARADNJA: Nuklearna energija u mirnodopske svrhe

Društvo -

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i generalni direktor ruske državne korporacije "Rosatom" potpisali su tokom međunarodne konferencije "Atomekspo 2019" u Sočiju dva memoranduma kojima se potvrđuje i jača saradnja Srbije i Rusije u oblasti primene nuklearne energije u mirnodopske svrhe.

Prvi dokument određuje pravac saradnje u oblasti pripreme i obuke stručnih kadrova, dok se drugi odnosi na pitanja transparentnosti i informisanja javnog mnjenja o upotrebi nuklearnih tehnologija u mirnodopske svrhe.

Ministar Popović je ocenio da je potpisivanjem ovih sporazuma otvorena nova perspektiva u odnosima Srbije i Rusije. - Srbija će sada imati šansu da dobije transfer znanja od najboljih ruskih stručnjaka za nuklearne tehnologije i da zajedno sa njima obnavlja i gradi srpsku naučnu bazu u ovoj oblasti - istakao je Popović.

On je dodao da Srbija zajedno sa "Rosatomom" želi da uspostavi najmoderniji istraživački centar za nuklearne nauke, tehnologije i inovacije u Srbiji. - To će biti najsavremeniji takav centar u ovom delu Evrope, gde će se obučavati stručnjaci za nuklearne tehnologije iz celog sveta. Danas se nuklearna energija koristi u medicini, poljoprivredi, industriji, pametnim gradovima. Želimo da razvijamo potencijale Srbije u ovoj oblasti, a za to imamo najboljeg partnera, ruski "Rosatom", koji je vodeća kompanija u oblasti primene nuklearne energije u mirnodopske svrhe u svetu - rekao je Popović.

Kurir.rs/ J. Pronić Foto: Dragana Udovičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track