LEKARI U SRBIJI POZDRAVLJAJU NOVI ZAKON: Poklon za doktore više nije korupcija!
Foto: Shutterstock

Legalno

LEKARI U SRBIJI POZDRAVLJAJU NOVI ZAKON: Poklon za doktore više nije korupcija!

Društvo -

Lekari će ubuduće moći da primaju poklone kada njihova pojedinačna vrednost ne prelazi 2.726 dinara ili 23 evra, to jest - na godišnjem nivou 54.521 dinar ili 462 evra.

Ovo su odredbe nedavno usvojenog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji je omogućio takvu praksu - da se pokloni više ne smatraju mitom i korupcijom, već izrazom zahvalnosti.

Burne reakcije

Ova odluka izazvala je burne polemike da li je u pitanju legalizacija korupcije ili njeno sprečavanje. Dr Milan Dinić, direktor Lekarske komore Srbije (LKS), objašnjava da je krajnji cilj da se običaj pacijenata da lekarima donose poklone u znak zahvalnosti uredi zakonom.

- Dok taj običaj ne počne da jenjava u našem društvu, lekari će i dalje biti na lošem glasu baš zbog tih poklona. S druge strane, u Etičkom kodeksu LKS stoji da, izuzev redovne nagrade za rad lekara - plate, honorara ili drugih primanja, kao i zadovoljstva što je pomogao pacijentu, pribavljanje druge koristi od rada nije u skladu sa etičkim standardima - kaže dr Dinić za Kurir i dodaje da je ovaj zakon rađen po ugledu na evropske.

Za razliku od dr Dinića, u udruženju Doktori protiv korupcije saopštavaju da je došlo do "legalizacije bakšiša". - Ljudi plaćaju zdravstveno osiguranje i nije u redu da se dozvoli da nose i poklone. Nije sasvim jasno koliko takvih poklona od oko 500 evra lekar sme da primi - navodi dr Draško Karađinović iz tog udruženja.

Pravna sigurnost

Dr Zoran Mrvić, direktor Opšte bolnice "Studenica" u Kraljevu, u svemu ovome ne vidi nikakav problem, niti smatra da je u pitanju legalizacija korupcije. Samo, kako kaže za Kurir, trebalo bi još da se vidi način kontrole vrednosti tih poklona, ali će to verovatno regulisati neki budući pravni akti. - Bez obzira na vrednost poklona, dobro je što je to zakonski regulisano jer je moglo da dođe do zloupotreba u svakom smislu. S druge strane, to daje pravnu sigurnost svakom lekaru kome pacijent donese poklon da neće biti osuđivan zbog toga - naveo je dr Mrvić.

Ministarstvo zdravlja

Unapredićemo ovaj propis

U Ministarstvu zdravlja kažu za Kurir da su te odredbe unete u novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti na osnovu mišljenja Agencije za borbu protiv korupcije. - Nacrt tog zakona je, poput svih drugih akata, u zakonom predviđenom roku i na zakonom predviđeni način bio na javnoj raspravi i na uvidu javnosti. Takođe, iako je Zakon o zdravstvenoj zaštiti usvojen, Ministarstvo zdravlja ostaje otvoreno i spremno da se kroz podzakonska akta, a na osnovu argumentovanih sugestija i predloga u interesu građana ovaj propis dodatno unapredi i učini funkcionalnijim - navode nadležni za Kurir.

(Kurir.rs/Jelena Pronić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track