IZVRŠEN VANREDNI INSPEKCIJSKI NADZOR: U Srbiji više nema otrovnih igračaka
Foto: Profimedia

Kontrola

IZVRŠEN VANREDNI INSPEKCIJSKI NADZOR: U Srbiji više nema otrovnih igračaka

Društvo -

Na tržištu Srbije više nema plastičnih igračaka koje sadrže toksične supstance - ftalate, koji izazivaju poremećaje rada endokrinog sistema i štetno utiču na endokrini sistem i plod. Otrovne igračke povučene su iz prodavnica, a sanitarni nadzor se nastavlja.

U prethodna dva dana obavljena je još jedna kontrola prometa igračaka u deset objekata na Zvezdari, Starom gradu, Novom Beogradu, Zemunu i Obrenovcu i ni u jednoj prodavnici nisu pronađene sporne igračke. U prethodnom periodu sanitarna inspekcija je izvršila vanredni inspekcijski nadzor u 23 objekta za promet igračaka.

- Izvršeno je povlačenje 948 komada različitih igračaka koje su bile zdravstveno neispravne zbog povećanog sadržaja ftalata (lutkice, patkice, kamioni, konjići, čunjevi, kocke, patrolne šape, pokemon, dinosaurusi) i one su uništene na bezbedan način - saznaje Kurir iz sanitarne inspekcije.

Kako saznaje Kurir, na zajedničkom sastanku predstavnika Ministarstva zdravlja i Ambasade NR Kine utvrđeno je da je sporna roba dolazila u Srbiju preko zemalja EU, u kojima je i dobijala sertifikate, a cilj je da inkiminisane igračke više ne stižu na naše tržište.

(Kurir.rs/J. P.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track