UDAR NA DŽEP: VASKRŠNJA TRPEZA KOŠTA 100 EVRA Jaje 30 dinara, meso poskupelo 30 odsto!
Foto: Profimedia

Povećane cene nekih namirnica uoči praznika

UDAR NA DŽEP: VASKRŠNJA TRPEZA KOŠTA 100 EVRA Jaje 30 dinara, meso poskupelo 30 odsto!

Društvo -

Papreno Kao i svake godine građani izdvajaju više novca za jaja, meso i pečenje, veće porodično okupljanje može da košta i 20.000 dinara

Vaskršnja trpeza koštaće ove godine najmanje 100 evra, rezultati su istraživanja koje je sproveo Kurir!

Kao i svake godine, uoči praznika - jaja, rezne vrste mesa i suhomesnati prozivodi poskupeli su od 30 do 40 odsto, a neka vrsta jaja koštaju i do 30 dinara, doks su jagnjetina 1.700, a praseće pečenje 1.300...

Pre mesec dana kilogram svinjskog mesa iznosio je od 350 do 400 dinara, dok se mogao naći i za manje novca. Danas cene svinjećeg mesa mahom dostiže i preko 500 dinara, dok za parče kvalitetnijog mesa poput filea treba izdvojiti i do 750 -800 dinara.

foto: Tanjug/Dušan Aničić

Bela jaja tražena

Cene svinjetine porasle su i na evropskom nivou za 30 odsto, pa je samo bilo pitanje vremena kada će i kod nas. S druge strane, u Srbiji cena mesa tradicionalno skače uoči vaskršnjih i prvomajskih praznika, a ako uzmemo u obzir i da će uskoro i Đuđevdan, ne treba da nas čudi što su cene otišle u nebo. - Bela jaja su najviše tražena, jer najbolje primaju boju, a logično je i da su zato skuplja. Neka koštaju i do 30 dinara, ali uvek je tako pred Vaskrs. Ima i onih od 10 do 20 dinara - kažu prodavci jaja za Kurir. Pored belih, na Kalenić pijaci mogu se naći i prepeličina jaja od po 25 dinara po komadu, guščja po 100 do 150 dinara, kao i najjača morkina koja "donose sigurnu pobedu u kucanju" po ceni od 120 do 150 dinara. Nije retka pojava da se prodaju i već ofarbana jaja, pa tako ona po komadu iznose 50 dinara. Posetili smo i obližnje pečenjare i zaključili da kilogram prasetine košta 1.300 dinara, dok je jagnjetina nešto skuplja, pa kilogram ovog mesa iznosi 1.700 dinara. Prodavci međutim ne najavljuju dodatno poskupljenje mesa pred praznik i ističu da imaju uobičajeno veliki broj porudžbina.

foto: Dragana Udovičić

Proslava Vaskrsa je hrišćanska tradicija i građani, koliko su u mogućnosti žele da je proslave na najbolji i najbogatiji način. Pored nezaobilaznih vaskršnjih jaja, na stolu se najčešće nalazi meso, i to jagnjeće a često i praseće. Veruje se da jagnje simboliše samog Isusa, koji je rođen među jagnjićima. Takođe, zbog stradanja se često poredi i sa "žrtvenim jagnjetom". Običaj je i da se na sto iznesu suhomesnati proizvodi, hleb ili pogača, čorba, salata, kao i kolači i torta za dezert.

foto: Profimedia

Veliki ceh

Međutim, građanima ovakav ručak predstavlja pravi luksuz. Ovakva Vaskršnja trpeza jeste određena tradicijom, ali predstavlja pravi udar po džepu. Za proslavu najradosnijeg dana zaista je potrebno izdvojiti od skromnih 80 evra pa i do opuštenih 140 -150 evra za višečlanu porodicu. - Četvoročlana porodica mora da izdvoji oko 100 evra, što uopšte nije malo za jedan dan. Mnogo je, ali nije mi žao. Tad se kao porodica okupimo, dođu nam i neki prijatelji i rodbina, pa se svi zajedno veselimo - kaže za Kurir Suzana Mirić (49), domaćica.

Brojke 500 dinara kilogram svinjetine 750 dinara kilogram filea 50 dinara ofarbana jaja

Kurir.rs/M.Vujović - B.Travica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track