Najnovije vesti

BEOGRAĐANKA VRAĆENA IZ MRTVIH USPEŠNO SE OPORAVILA U BOLNICI U FOČI: Jelena je doživela tešku nesreću na raftingu, ali na Taru će opet doći kad bude mogla
Foto: Facebook

IMALA SREĆE ŠTO JE PREŽIVELA

BEOGRAĐANKA VRAĆENA IZ MRTVIH USPEŠNO SE OPORAVILA U BOLNICI U FOČI: Jelena je doživela tešku nesreću na raftingu, ali na Taru će opet doći kad bude mogla

Društvo

Beograđanka Jelena Veličković, koja je, nakon ispadanja iz čamca u reku Taru, plutala više kilometara bez svesti, nakon čega su je bukvalno iz mrtvih vratili fočanski skiperi i turisti, uspešno se oporavila u Univerzitetskoj bolnici u Foči iz koje je danas otpuštena na kućno lečenje.

 

Nezgoda na raftingu Tarom dogodila se 2. maja, kada su se turisti iz Srbije, koji su se spuštali u sopstvenoj režiji, prevrnuli i ispali u reku, navodi portal Radio Foča.

 

Ilustracija
Ilustracijafoto: Promo

Veličkovićeva je pronađena nekoliko kilometara nizovodno bez svesti, a reanimacija je trajala oko 25 minuta, nakon čega je sa teškim oštećenjem pluća prebačena u Univerzitetsku bolnicu Foča, gde je više dana bila priključena na aparat za disanje.

 

Pred izlazak iz bolnice, Veličkovićeva je ispričala novinarima da je poslednje čega se seća oblačenje opreme pre ulaska u čamac.

 

„Sledeća stvar čega se sećam je momenat kada se budim na intezivnoj nezi u fočanskoj bolnici“, kaže Veličkovićeva.

 

Ona navodi da je prevrtanje čamca normalna stvar na reci Tari.

 

„Kada se krene u takvu avanturu, za očekivati je da se tako nešto može desiti. Vozim bicikl, bavim se triatlonom, idem na planinarenje, uvek se nešto slično može desiti. Poenta je da vas na raftingu Tarom očekuje adekvatna pomoć u slučaju takvih nezgoda“, priča Beograđanka.

 

Ona je istakla da duguje veliku zahvalnost svojim spasiocima, kao i osoblju Univerzitetske bolnice, te obećala da će ponovo doći na Taru.

 

Ilustracija
Ilustracijafoto: AP

„Dolaziću kada god budem mogla. Ovde sam već treći ili četvrti put i uvek ću dolaziti, jer ovde su ogromni turistički potencijali, na svetskom nivou“, navela je Veličkovićeva.

 

Povređenu Beograđanku u Bolnici je obišao i načelnik opštine Foča Radisav Mašić, koji je istakao da se raduje što se oporavila i što Foču napušta, ipak, sa lepim utiscima.

 

On je napomenuo da je nezgoda na Tari mogla imati tragične posledica, ali da se to nije dogodilo zahvaljujući fočanskim rafterima, koji su pritekli u pomoć.

 

„Ovo je prilika da skrenemo pažnju svima koji idu na rafting da poštuju pravila, jer mi ovde imamo registrovane profesionalne rafting klubove, koji imaju profesionalne skipere i koji u toku sezone stotinu puta prođu Tarom. Posetioci koji dođu sa strane, a koji se spuštaju u privatnoj režiji zaista se izlažu opasnostima, što može imati tragične posledice i zato je potrebno da se to radi preko registrovanih rafting klubova, jer je to najbezbedniji način“, istakao je Mašić.

 

On je dodao da se i u ovom slučaju pokazalao koliko je važan makadamski put desnom obalom Tare, koji je prije dve godine opština izgradila uz pomoć oružanih snaga BiH.

 

foto: Nezavini Portal/Foča24.info

„Naša je želja da taj put još više popravimo i da jednog dana bude i asfaltiran“, naveo je Mašić.

 

Krenuli sa Brštanovice, što je u ovo doba velika opasnost

 

Grupa turista iz Srbije na Taru je došla crnogorskom stranom i startovala je sa mesta Brštanovica, što fočanski rafting klubovi u ovo doba godine, kada je visok nivo reke, izbegavaju, već koriste kraću relaciju i kreću sa Graba.

 

Čamac se prevrnuo na najopasnijem buku Borovi, a devojka je plutala sve do Graba, gdje su je uočili fočanski rafteri.

 

(Kurir.rs/radiofoca.com)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...