DRAMA U AVIONU! Medicinski tehničar iz Kikinde SPASAO ŽIVOT Amerikanki: SAVA POPOV JE POSTAO HEROJ, a dobio je zahvalnicu i 150 DOLARA!
Ilustracija, Foto: S.U.

na visini zadatka

DRAMA U AVIONU! Medicinski tehničar iz Kikinde SPASAO ŽIVOT Amerikanki: SAVA POPOV JE POSTAO HEROJ, a dobio je zahvalnicu i 150 DOLARA!

Društvo -

KIKINDA- Savica Popov (25) iz Novog Miloševa, medicinski tehničar Opšte bolnice u Kikindi, reanimirao je Amerikanku (48) punih 45 minuta, sve dok avion, na letu Rim Atlanta, nije sleteo u najveću vazdušnu luku u SAD.

U znak zahvalosti za herojski podvig, američka kompanija „Delta“ uručila je mladom Banaćaninu vaučer vredan 150 dolara, kao znak pažnje za pruženu pomoć u avionu. Kad je tog 28. marta iz Beograda, preko Rima, krenuo u Atlantu, pa dalje u Memfis, kako bi posetio bolesnu drugaricu Slađanu Stojkov iz Novog Miloševa, koja se leči u u bolnici St. Jude, Savica nije mogao ni da nasluti kakva ga drama očekuje negde iznad Atlantika:

foto: S.U.

- Tokom leta, oglasio se kapetan iz kokpita i upitao da li među putnicima ima medicinskih radnika jer je kod jedne žene došlo do srčanog zastoja. Bez razmišljanja sam ustao i uputio se u zadnji deo aviona. Žena je već pala, a ja sam odmah započeo reanimaciju. Putovala je sa ćerkom. U avionu je bila medicinska oprema: defibrilator, lekovi, kiseonik. Najpre sam se i ja osećao pomalo uplašeno. Očekivao da će mi se pri ruci naći neko od kabinskog osoblja. Ispostavilo se da sam ostao prepušten sebi. Reanimirao sam Amerikanku 45 minuta dok avion nije sleteo- priseća se za Kurir Savica medicinske intervenije na koju je najponosniji.

Kad su po sletanju Amerikanku preuzeli članovi tamošnje medicinske ekipe, Savici su čestitali na dobro obavljenom poslu i sačuvanom ljudskom životu. Ispostavilo se da nisiu baš svi Srbi „loši momci“:

foto: S.U.

- U nekoliko rečenica, medicinskom timu sam pismeno podneo izveštaj o reanimaciji, obavio carinske formalnosti i nastavio put za Memfis sledećim letom. Nakon nekoliko dana saznao sam da je zdravstveno stanje žene koju sam reanimirao dobro. To su mi potvrdili predstavnici „Delte“ i darovali vaučer. Od svega mi je najvažnije da sam spasao jedan ljudski život, ali i što se moja drugarica Slađana dobro oseća nakon hemoterapije- iskren je Savica.

Nema stalan posao u bolnici Savica tri godine radi u kikindskoj bolnici, ali nema stalan posao. Poput herojskog čina na letu za Atlantu, i o ovoj temi ne želi puno da priča. Uskoro mu ističe ugovor, pa razmišlja da ode u inostranstvo:

-U ovoj bolnici sam puno toga naučio od starijih kolega. Po povratku iz SAD, svi su mi čestitali- kaže Savica.

Sa lica ovog skromnog mladića ne silazi zadovoljan osmeh. Priznaje da nikada ranije bio u takvoj delikatnoj situaciji: -Nakon ove uspešne reanimacije, verujem da bih mogao da obavim bilo koju medicinsku intervenciju van bolnice. Zaista je ovo neprocenjivo životno iskustvo- jasan je i do kraja otvoren Savica.

Želja mu je oduvek bila da ode u Australiju, jer mu tamo živi baba.

"Ali, moja diploma tamo ne vredi. Planiram da odem u Austriju kod sestre, da zajedno radimo u fabrici zelene salate. Ali, želim i da se vratim. Biće posla, jer drugi medicinari masovno odlaze" - rekao je Sava za Novosti.

Kurir.rs/S.U./Foto: S.U.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track