NOVA ODVRATNA IGRA U ŠKOLAMA PO SRBIJI, ISPOVEST ĐAKA: Skidaju se pa se snimaju?! Mene su terali da skinem duks da provere je li original, samo luzeri nose patike ispod 20.000 DINARA?!
Foto: Aleksandar Jovanović/Ilustracija

par patika, cela plata

NOVA ODVRATNA IGRA U ŠKOLAMA PO SRBIJI, ISPOVEST ĐAKA: Skidaju se pa se snimaju?! Mene su terali da skinem duks da provere je li original, samo luzeri nose patike ispod 20.000 DINARA?!

Društvo -

Klinci kupuju stvari od po nekoliko hiljada evra, pa se snimaju i kače na Jutjub

BEOGRAD - Siromaštvo i haos u zemlji terali su sitne prestupnike da tokom 90-ih skidaju deci nove patike kada krenu u školu. Danas se deca u školi skidaju sama, i to ne zbog nemaštine, već da bi etiketom dokazali su njihove majice i duksevi skupi originali. Jer ako odeća nije markirana, dete nije kul.

Klinci kupuju stvari od po nekoliko hiljada evra, pa se snimaju i kače na Jutjub.

Ova problematična praksa se sve češće dešava u osnovnim školama širom Srbije. U želji da budu prihvaćeni i "in" deca potpadaju pod uticaj nerealnih zahteva da sve na njima bude skupo i markirano. Te zahteve nameću jednu drugima, odnosno često dete koje dolazi iz dobro situirane porodice proziva i ponižava svoje vršnjake, kako ako ne nose skupo, manje vrede.

foto: AP/Ilustracija

Kada u školu dođu u nekom novom odevnom komadu, deca moraju da dokažu da je u pitanju skup original.

- Skineš se i pokažeš etiketu. Kažeš koliko je nešto koštalo. Što skuplje, to bolje. Niko neće da bude luzer koji nosi patike jefitnije od 20.000 dinara. Mene su terali da skinem duks i da im pokažem etiketu. I da kažem u kojoj radnji sam kupio - rekao je učenik jedne osnovne škole iz Pančeva.

Baš se preko leđa roditelja lome kompleksi koje deca jedna drugoj nameću. Majke i očevi kupuju, ni sami ne znaju od kog novca, samo da im klinci ne budu odbačeni od strane vršnjaka. Neretko na par patika ode cela plata.

foto: AP/Ilustracija

- Radim u prodavnici u kojoj patike koštaju od 16.000 dinara pa naviše. Mnogo osnovaca kupuje kod nas, a oni izričito izbegavaju patike po ceni manjoj od 20.000. Najčešće se prodaje model od 36.000 dinara. Kupuju ga i roditelji koji imaju plate od 1.000 evra i oni koji rade za 300. Mnogi od njih pazare preko administrativne zabrane, te tako znam koliko su većini plate male, ponekad tek koju hiljadu veće od cene patika. Ali kupuju - rekla je za jedna prodavačica iz Subotice.

(Kurir.rs/Telegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track