Najnovije vesti

NOĆ MUZEJA ŠIROM SRBIJE: Izložba oldtajmera u Luci Novi Sad, neverovatna ogledala u beogradskom Etnografskom muzeju (FOTO)
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

za ljubitelje četvorotočkaša

NOĆ MUZEJA ŠIROM SRBIJE: Izložba oldtajmera u Luci Novi Sad, neverovatna ogledala u beogradskom Etnografskom muzeju (FOTO)

Društvo

NOVI SAD - Ljubitelji oldtajmera danas od podne mogu da pogledaju izložbu istorijskih automobila koju u Luci Novi Sad, a u okviru Noći muzeja, organizuju Luka NS i AMK Diplomat.

Izloženo je preko 50 vozila istorijske vrednosti, a među njima i ona koja su stigla iz Slovenije, Rumunije i drugih zemalja. Među desetak najatraktivnijih je najstariji oldtajmer u Srbiji, kao i tri engleska vozila iz 50-ih godina.

1 / 3 Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

"Ovde je i vozilo jednog Novosađanina iz 1936. godine u originalnom izdanju. Postavka 'Nostalh+gija' posebna je i na njoj posetioci mogu videti oldtajmere iz 50-ih i 60-ih godina, koja smo tih godina mogli da kupujemo s mnogo manjim budžetom", kaže organizator izložbe Milan Posavac Lemi.

Među oldtajmerima su i terenska vozila iz Drugog svetskog rata.

"Jedan je američki džip 'komandir', koji je u ono vreme bio znatno veći u odnosu na ostale, a imamo i jedno rusko terensko vozilo. Međutim, posebno je atraktivan 'opel kadet reli' iz 1968. godine, koji je učestvovao u reliju u Montekarlu, kaže Posavac.

foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Izložba oldtajmera organizovana je drugi put, a u okviru Noći muzeja, jedinstvenog kulturnog spektakla, koji se održava u 120 gradova širom sveta.

"Noć muzeja" će od 16 časova do ponoći dočekati hiljade posetilaca širom zemlje, a samo u Beogradu svoja vrata otvoriće muzeji, galerije i brojne druge ustanove kulture na više od 60 lokacija širom grada.

Više od 40 gradova širom Srbije spremno je za manifestaciju koja, iz godine u godinu, dokazuje da interesovanje za kulturu, kvalitetne sadržaje i najbolji provod u muzejima ne jenjava.

Šesnaesta "Noć muzeja" ove subote poziva posetioce na neobične izložbe, susreta sa stranim i domaćim umetnicima i da zavire u neke nove i one pomalo zaboravljene prostore.

foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Od neverovatnih ogledala i njihovih priča u Etnografskom muzeju preko velike hipi izložbe o najpoznatijem rok festivalu Vudstoku u Galeriji ULUS-a , do provokativne postavke "Granice (ne)mogućeg - priče sa carine" u Ustanovi kulture Stari grad, posetioce "Noći muzeja" u Beogradu očekuju najrazličitiji sadržaji podeljeni u nekoliko geografskih zona i tematskih celina.

"Viasat History" turu "Neispričane priče" čine postavke koje posetioci mogu da vide premijerno ili isključivo u "Noći muzeja".

Tako će posle četvrt veka u Muzeju Jovana Cvijića javnosti biti izložena dela čuvenog slikara Petra Dobrovića iz Legata Flegel, prvi put će u "Noći muzeja" kroz vođene ture Bitef teatar provesti posetioce "iza scene" i "upoznati" ih sa svojom čuvenom osnivačicom Mirom Trailović, a premijerno za ovu priliku Fakultet muzičke umetnosti otvara svoja vrata široj javnosti i iz zaborava vraća u svojoj domovini nepravedno zapostavljenog srpskog kompozitora Petra Stojanovića.

foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Sa željom da umetnost i kulturu približe svojim najmlađim posetiocima, organizatori "Noći muzeja" pripremili su za njih posebno osmišljenu turu kroz muzeje i galerije među kojima su Pedagoški muzej , Muzej afričke umetnosti , Paviljon "Cvijeta Zuzorić" i Zoološki vrt .

"Noć muzeja" će imati i svoj zvaničan afterparti u Dorćol Platzu, gde će se dobar provod nastaviti od ponoći do dva sata ujutro. 

Sve posetioce uz pokazanu ulaznicu za "Noć muzeja" očekuje besplatno piće dobrodošlice, a za muziku će biti zadužen di-džej De Flow. Cena ulaznica za sve događaje je 500 dinara. 

Deca do pet godina ne plaćaju ulaznicu, a jedna karta važi za po jedan ulazak na sve beogradske lokacije.

(Kurir.rs/Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...