ZABRINUT SABOR SPC: Otimaju srpske svetinje! Ugroženo 650 pravoslavnih hramova
Foto: YouTube / Radio Slobodna Evropa

PREDLOG ZAKONA O SLOBODI VEROISPOVESTI

ZABRINUT SABOR SPC: Otimaju srpske svetinje! Ugroženo 650 pravoslavnih hramova

Društvo -

Ukoliko se usvoji, zakon će biti pokušaj nove konfiskacije verskih objekata, što je izazvalo veliki nemir u narodu, upozora protojerej-stavrofor dr Velibor Džomić

Više od 650 hramova Srpske pravoslavne crkve (SPC) koji se nalaze na teritoriji Crne Gore može biti otuđeno i oteto ukoliko bude usvojen predlog zakona o slobodi veroispovesti u toj zemlji.

Na ovo je upozorio Sabor SPC u svom saopštenju, u kojem su srpski episkopi izrazili zabrinutost zbog "antievropskog i anticivilizacijskog predloga zakona".

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Čista diskriminacija

- Diskriminišu se eparhije crnogorsko-primorska i budimljansko-nikšićka, a predviđa se čak i otimanje svetih hramova i njihovo proglašavanje za vlasništvo crnogorske države. Takva rešenja ukidaju neotuđivo pravo građanina na slobodu veroispovesti i savesti i predstavljaju direktno mešanje u unutrašnje crkvene poslove. Tu su i pokušaji nasilnog oduzimanja svetinja u korist kanonski i realno nepostojeće Crnogorske pravoslavne crkve i pretnje da će biti srušene pojedine bogomolje kao što su crkva na planini Rumiji i krstionica na Prevlaci - ističe se u saopštenju SPC, koja je reagovala na to što je crnogorska vlada pre nekoliko dana usvojila predlog zakona koji predviđa da svi verski objekti koji su bili imovina države Crne Gore pre gubitka njene nezavisnosti i pripajanja Kraljevini SHS 1918. godine, a koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke verske zajednice, budu prepoznati kao državna imovina.

foto: Printscreen

Protojerej-stavrofor dr Velibor Džomić, koordinator pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske, kaže za Kurir da postoji čitav set odredbi koje su suprotstavljene smernicama OEBS, međunarodnim aktima i ljudskim pravima.

Pokušaj nove konfiskacije

- To je jedan svojevrstan pokušaj nove konfiskacije u ovom slučaju sakralnih objekata i one imovine koja je preostala. Zapravo se sužava obim prava na slobodu veroispovesti na kolektivnom nivou. To je izazvalo veliki nemir i uznemirenost kod građana ne samo pravoslavne nego i drugih veroispovesti. S pravom je Sveti arhijerejski sabor izrazio zabrinutost. Svakako ćemo ukazati na posledice koje mogu da izazovu takve odredbe - napominje Džomić.

foto: Mitropolija Crnogorsko-primorska

On naglašava da nijednoj državi u regionu i Evropi nije palo na pamet da u 21. veku oduzima hramove na takav način. - Zakon je uperen protiv eparhija SPC u CG, ali i drugih verskih zajednica, prvenstveno Rimokatoličke crkve i Islamske zajednice. Više stotina hramova bilo bi ugroženo ako se zakon usvoji. U CG postoji preko 650 pravoslavnih hramova, postoje nepokretnosti koje pripadaju tim hramovima, stotinak objekata rimokatoličkih, kao i Islamske verske zajednice takođe. To je atak na imovinu tradicionalnih crkava i verskih zajednica - naveo je on.

Draško Đenović Vernici u strahu

Verski analitičar Draško Đenović podseća da je pre dve-tri godine sličan zakon u Crnoj Gori, pod pritiskom javnosti, povučen kada je i Venecijanska komisija dala negativno mišljenje. - Nema samo SPC problem sa ovim zakonom, ima ga i Katolička crkva, niko nije zadovoljan ovim predlogom. Pitanje je da li će zakon proći, šta će reći međunarodna zajednica. Koliko god da govorimo o toj ugroženosti, mislim da u ovom trenutku imovina nije toliko ugrožena koliko postoji strah šta će biti ako je uzme država, to je sad veliko pitanje - kaže Đenović za Kurir.

Kurir.rs/ Mina Branković

Foto: YouTube / Radio Slobodna Evropa, Tanjug/Dimitrije Goll, Printscreen, Mitropolija Crnogorsko-primorska

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track