Najnovije vesti

MAMA, LJUBIO SAM SE SA MARKOM! OVA PRIČA JE PODELILA SRBIJU! Mamu nije potresao poljubac sa dečakom, ali EVO ČIME JE ZGROŽENA!
Foto: Profimedia

STVAR KULTURE ILI NEČEG DRUGOG

MAMA, LJUBIO SAM SE SA MARKOM! OVA PRIČA JE PODELILA SRBIJU! Mamu nije potresao poljubac sa dečakom, ali EVO ČIME JE ZGROŽENA!

Društvo

"Sin mi se pohvalio da se u vrtiću ljubio sa Markom, a onda sam saznala da se taj dečak redovno ljubi sa tatom u usta. Otud mu verovatno i ideja da svoje drugare takođe ljubi u usta".

- Sin koji ima tri godine, po povratku iz vrtića rekao mi je: "Mama, danas sam se ljubio s Markom". Kada sam pitala kako, pokazao mi je da su se "cmokuli" u usta. Posle nekoliko dana, dok smo mi roditelji čekali decu ispred vrtića, videla sam da se Marko i njegov tata isto pozdravljaju tako što se ljube u usta - ispričala je čitateljka "Blica".

Ova Beograđanka potpuno je mirno prihvatila informaciju koju je sin preneo. Priznaje da je bila iznenađena, ali ne i uznemirena, te nije smatrala da taj događaj iziskuje ikakvu reakciju.

Međutim, ono što joj nije bilo prijatno jeste pozdravljanje roditelja i deteta na ovaj način, a kako kaže, to u poslednje vreme sve češće primećuje.

Da li je u pitanju još jedan od trendova koji smo preuzeli od holivudskih, instagram uzora pita se se ona, ali roditelji u Srbiji ranije nisu ljubili decu u usta, uočava.

foto: Profimedia

- Ne postoje neka posebna istraživanja koja bi mogla da pretpostave kako ljubljenje usta roditelja i deteta utiče psihološki na dete, niti da li je to trend došao sa zapada ili postojao i ranije u našoj kulturi. Iskreno, ako postoji takvo neko istraživanje, ne znam za njega - rekla je Nikolina Milosavljević, diplomirani psiholog i savetnik za roditelje.

Da li je ovakvo ponašanje za nekog prijatno ili neprijatno, zavisi od ličnih granica koje roditelji gaje u okviru svoje porodice.

- U nekim porodicama, postoje jasne granice gde se braća, sestre, kao ni roditelji i deca ne ljube u usta, već isključivo u obraz. U tim porodicama ljubljenje u usta je razervisano za partnere, odnosno supružnike i može imati seksualnu konotaciju ili to ne rade prosto da ne bi prenosili bakterije i viruse na decu. U drugim porodicama je ljubljene dece u usta pokazivanje bliskosti. Međutim, jako je važno poštovati i detetove lične granice i ne insistirati na poljupcu u usta ukoliko dete to ne želi ili sklanja glavu - kaže psiholog.

foto: Profimedia

Međutim, postavlja se pitanje, da li dete koje je kao malo naviknuto da se ovako izražava bliskost, prihvata isto ponašanje sa roditeljima i pri odrastanju.

- Kako dete odrasta i sazreva, ono i prepoznaje da li mu nešto prija ili ne. Ukoliko roditelji pokazuju razumevanje i poštovanje za detetove lične granice, dete će svakako samostalno reći ili pokazati da mu poljubac u usta sa roditeljem ne prija, i ne želi ga. Vrlo verovatno je da sa 13 godina više neće želeti da se "cmače" u usta sa roditeljima zato što će mu biti neprijatno. Potrebno je samo da roditelj ispoštuje detetove lične granice i ne insistra na tom ritualu - zaključuje Milosavljević.

A da li je međusobno ljubljenje u usta uobičajeno, urođeno ponašanje kojim deca izražavaju bliskost, ili jednostavno oponašaju ono što su videli kod odraslih?

- To je u većini slučajeva oponašanje odraslih ili nečega što su "uhvatili" na nekim drugim mestima i delovalo im je interesantno da probaju, recimo na televiziji i slično - kaže psiholog.

(Kurir.rs/Blic/Foto: Profimedia)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...