RUŽIĆ: Srbija PRIMER kako se država odnosi prema manjinama (FOTO)
Foto: Zorana Jevtić

SRBIJU I KINU KARAKTERIŠE I PARTNERSTVO I PRIJATELJSTVO

RUŽIĆ: Srbija PRIMER kako se država odnosi prema manjinama (FOTO)

Društvo -

Srbiju i Kinu karakteriše sveobuhvatno partnerstvo i snažno prijateljstvo, kao i obostrani cilj da se realizuju postignuti dogovori i unapredi saradnja, ocenjeno je danas u Beogradu u razgovoru ministra državne uprave i lokalne samouprave Branka Ružića i članova delegacije Odbora za etničke poslove Svekineskog narodnog kongresa koju predvodi Sijao Huijen.

foto: Tanjug/Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Ružić je, kada je reč o unapređenju ljudskih i manjinskih prava, istakao da je protekli period bio označen unapređenjem zakonodavnog okvira za njihovo ostvarenje u Srbiji, i podsetio da su 4. novembra prošle godine održani izbori za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

"U Srbiji sada postoje 22 nacionalna saveta nacionalnih manjina i bogatiji smo za još dva saveta - ruske i poljske manjine", rekao je ministar Ružić i dodao da je pred izbore u Poseban birački spisak upisano 510.000 birača, pripadnika nacionalnih manjina.

Dodao je da je Srbija izuzetno napredna kada je u pitanju oblast manjinskih politika u odnosu na zemlje Evropske unije, kao i da često dobija pohvale iz sveta za rezultate iz ove oblasti.

foto: Tanjug/Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave

"Omogućili smo pravo na upis podatka o nacionalnoj pripadnosti u matične knjige, uredili smo da se posebno obrati pažnja na zapošljavanje pripadnika manjina, toponime ispisujemo na jeziku manjine koja broji 15 odsto stanovništva u toj zajednici i, konačno, unapredili smo rad nacionalnih saveta uz fokus na smanjenje prekomerne politizacije", podvukao je Ružić u razgovoru s kineskim parlamentarcima.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave/Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track