BEOGRAD POSTAJE PAMETNI GRAD: Prvi koraci već preduzeti, Radojičić najavio velike ciljeve (FOTO)
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

konferencija Smart City SEE19

BEOGRAD POSTAJE PAMETNI GRAD: Prvi koraci već preduzeti, Radojičić najavio velike ciljeve (FOTO)

Beograd -

Grad Beograd je napravio prve, važne korake na uvođenju koncepta "pametnog grada" i u tome ima velike ciljeve koje planira da ostvari, poručio je danas gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Na otvaranju konferencije o pametnim gradovima u Jugoistočnoj Evropi "Smart City SEE19", Radojičić je rekao da je uspostavljanje koncepta "pametnog grada" dugotrajan proces i u tom poslu se nikada ne stiže do kraja.

"Svaki dan i svake nedelje u Beogradu se na skupovima poput današnjeg priča o pametnim gradovima", rekao je Radojičić i naveo da je u uspostavljanju "pametnog grada" važna razmena iskustava, pa u tom smislu vidi i doprinos ove konferencije.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Naveo je da se inače teško uči na tuđim iskustvima, ali da je to možda lakše u oblasti razvoja koncepta "pametnih gradova" jer se tako, dodaje, iz iskustava drugih lakše dolazi do cilja.

"Važno je da većina građana razume koncept 'smart sitija' i njegove prednosti koje olakšavaju njihov svakodnevni života", kaže Radojičić.

On naglašava da koncept "pametnih gradova" omogućava gradovima da funkcionišu racionalnije i bolje i utiču na podizanje kvaliteta života.

Za koncepte "smart sitija" i "grin sitija" rekao je da su komplementarni, te naglasio da Beograd ima velike ciljeve i u sistemu javnog transporta, upravljanja otpadom, komunikacije i da u tim oblastima postoje pilot projekti koji se sprovode.

Istakao je da je u ostvarivanju koncepta "smart sitija" važna saradnja Grada Beograda i Republike, te da je siguran da će u toj oblasti biti postignuti uspesi.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track