SILOVANJE JE SASVIM OK, AKO JE U BRAKU! Zastrašujući rezultati istraživanja među studentima!
Foto: Shutter

Uznemirujuće

SILOVANJE JE SASVIM OK, AKO JE U BRAKU! Zastrašujući rezultati istraživanja među studentima!

Društvo -

Čak 43 odsto studenata smatra da su devojke same krive kad ih neko uznemirava zbog njihovog provokativnog oblačenja i misle da je "ne" signal za muvanje

Svaki peti muški student smatra da prinudni seks u braku nije silovanje! Svaki četvrti ne vidi ništa loše u dobacivanju devojkama na ulici, trećina njih misli da je odgovor "ne" prilikom muvanja zapravo signal da treba još više da se potrude!

Studenti, njih čak 43 odsto, smatraju da su devojke same krive kad ih neko uznemirava zbog njihovog provokativnog oblačenja! Osam odsto studentkinja smatra da prinudni seks u braku nije silovanje, a 14 odsto studentkinja misli da dobacivanje na ulici devojkama nije problem - ovo su uznemirujući rezultati istraživanja koje su sproveli studenti druge godine Fakulteta političkih nauka. Studenti su ispitivali stavove o ravnopravnosti polova među studentima beogradskih fakulteta, a u istraživanju su učestvovala 1.102 ispitanika, sa više od 23 beogradska fakulteta.

foto: Shutterstock

Rodna ravnopravnost nevažna

Stavovi i odgovori pripadnica lepšeg pola razlikuju se od onih koje su davali muškarci, a o škakljivim temama poput seksualnog uznemiravanja studenti i studentkinje imaju različita uverenja. Rezultati ukazuju i da rodna ravnopravnost nije toliko važna studentima.

- Trećina ispitanika smatra da nam nije potrebno više žena na pozicijama moći u društvu, 25 odsto ne bi glasalo za ženu na izborima, dok se svaki treći ispitanik ne slaže s tim da muškarci i žene treba ravnopravno da dele kućne poslove. Svaki peti smatra da su muškarci bolji radnici i da je shodno tome normalno da imaju veću platu - pokazuju rezultati. Psiholog Aleksandra Janković kaže za Kurir da je očigledno da se ta atmosfera prilično sporo menja, bez obzira na to što sada postoje drugi zakoni i na to što se više govori o zlostavljanju žena.

foto: Dragan Kadić

Naučeni obrasci

- Izgleda da su naučeni i stečeni obrasci tih mladih ljudi još uvek dominantni. Ta teza da je žena uvek kriva za sve je poznata, zaista treba raditi na tome. Neophodno je da se radi na edukaciji i na tome da dođe do promene stava, što je i najteže. Treba ih upitati da li je to okej kada je u pitanju njegova sestra, mora da se ide na lične aspekte da bi se kod njih probudilo saosećanje - napominje Jankovićeva.

Ona ističe da je očigledno da ni žene nisu lišene tih stavova i predrasuda, koje su priličan vremenski period vladale. - Za promenu stava je potreban niz godina, ali moramo da radimo na tome. Moraju se praviti kampanje i da se stvari jasno postave - zaključuje ona.

Psihijatar Jovan Marić smatra da je su takvi odgovori vraćanje na stavove od pre 50 godina, kada se smatralo da seks spada u bračne obaveze.

Brojke/Činjenice

43 odsto kaže da su devojke krive 8 odsto studentkinja misli da prinudni seks u braku nije silovanje 14 odsto studentkinja misli da dobacivanje na ulici nije problem

Porodični odnosi Više veruju majkama

foto: Profimedia

Samo sedam odsto ispitanika u toku odrastanja je više vremena provodilo sa ocem, dok 43 odsto njih navodi da je detinjstvo više provelo s majkom. Majke su više bile tu i da ohrabre svoju decu (49 odsto) nego očevi - 17 odsto, a to se preslikava i na sadašnje odnose studenata: kada im se nešto važno dogodi, oni češće zovu majku (46 odsto) nego oca (11 odsto). Svega 2,4 odsto očeva učestvuje u čišćenju kuće, 4,7 odsto njih odlučuje šta će se jesti, 7,6 odsto pomaže oko škole i 10,1 odsto učestvuje u vaspitanju dece i regulisanju discipline.

Socijalno nepoverenje Legalizacija marihuane

Legalizaciju marihuane podržava 55 odsto ispitanika, dok je za legalizaciju gej brakova 33 odsto ispitanika. Ispitanici imaju veoma izraženo socijalno nepoverenje. Gotovo 37 odsto ispitanika navodi da ne veruje osobama druge nacionalnosti, dok oko 55 odsto njih navodi da ne veruje ni svojim komšijama.

Kurir.rs/ Mina Branković Foto: Shutter, Shutterstock, Dragan Kadić, Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track