ALBANCI DRSKO PREKRAJAJU ISTORIJU! SRPSKU CRKVU PROGLASILI ZA KATEDRALU:   Eparhija zabrinuta zbog najave Prištine o konzervaciji drevnog srednjovekovnog hrama Svetog Nikole u Novom Brdu (FOTO)
Foto: Eparhija Raško-prizrenska

Nemaju obraza

ALBANCI DRSKO PREKRAJAJU ISTORIJU! SRPSKU CRKVU PROGLASILI ZA KATEDRALU: Eparhija zabrinuta zbog najave Prištine o konzervaciji drevnog srednjovekovnog hrama Svetog Nikole u Novom Brdu (FOTO)

Društvo -

Eparhija Raško-prizrenska napominje da se hram Svetog Nikole nalazi u jednoj od četrdesetak specijalnih zaštićenih zona, koje po takozvanim "kosovskim" zakonima podležu posebnoj proceduri, koja ne zavisi samo od institucija u Prištini, već i od stava Srpske pravoslavne crkve

PRIZREN - Eparhija Raško-prizrenska izrazila je danas zabrinutost zbog pisanja prištinskih medija da će arheološki institut Kosova, u saradnji sa nemačkom ambasadom u Prištini, početi radove na konzervaciji drevne srpske srednjovekovne pravoslavne crkve Svetog Nikole, koju, kako upozorava Eparhija, prištinski mediji pogrešno nazivaju "katedralom u Artani, bivšem Novom Brdu".

foto: Eparhija Raško-prizrenska

Mediji o planiranom projektu konzervacije hrama Svetog Nikole, sabornog hrama novobrdskih i gračaničkih episkopa, u neposrednoj blizini tvrđave Novo Brdo, protivno zakonu o zvaničnim jezicima i nazivima opština, govore o "katedrali u Artani, bivšem Novom Brdu" ignorišući zvanično ime opštine, navodi se u saopštenju.

Eparhija Raško-prizrenska napominje da se hram Svetog Nikole nalazi u jednoj od četrdesetak specijalnih zaštićenih zona, koje po takozvanim "kosovskim" zakonima podležu posebnoj proceduri, koja ne zavisi samo od institucija u Prištini, već i od stava Srpske pravoslavne crkve.

foto: Eparhija Raško-prizrenska

Osim toga, ovaj stari verski objekat je na sajtu prištinskog takozvanog ministarstva kulture netačno predstavljen kao rimokatolička crkva, bez ikakvog pominjanja autentične istorije hrama i dosadašnjih rezultata arheoloških istraživanja, što je žalostan pokazatelj tendencije menjanja istorijskih činjenica na ovim prostorima.

Tim povodom je, kako se dodaje, Eparhija već kontaktirala nemačku ambasadu, a takođe će u daljoj proceduri urgentno biti angažovana i Komisija za zaštićene zone, čiji je član Eparhija Raško-prizrenska.

Veoma je važno u saradnji sa OEBS-om i kancelarijom EU utvrditi tačno sve činjenice i projekat konzervacije ruševina hrama vratiti u okvire zakona.

U protivnom svaki dalji radovi na ovoj lokaciji bili bi nezakoniti, upozorava Eparhija Crkva Svetog Nikole istraživana je još od 50-tih i 60-tih godina prošlog veka i tu su pronađeni brojni natpisi i elementi kamene plastike koji jasno ukazuju na poreklo hrama i njegov stil.

foto: Eparhija Raško-prizrenska

U okvirima hrama pronađeni su i brojni grobovi, koji su u međuvremenu otvarani i kosti odnošene u Prištinu bez ikakvog obaveštavanja SPC.

Odlučan stav Eparhije jeste da se bilo kakvi konzervatorski radovi, kao i prezentacija ove baštine, može raditi jedino uzimajući u obzir dosadašnje arheološke radove i u punoj saradnji sa eminentnim srpskim ekspertima koje će angažovati Eparhija Raško-prizrenska.

Apsolutno je neprihvatljiva i kontraproduktivna bilo kakva politizacija pitanja kulturne baštine, a pogotovo jednostrano menjanje istorijskih činjenica, ističe se u saopštenju.

foto: Eparhija Raško-prizrenska

Taj je hram, kako se podseća u saopštenju, podignut sredinom 14. veka i bio je dograđen u vreme despota Stefana Lazarevića i posle 1455. godine.

Po svemu sudeći, kasnije je pod osmanskom vlašću pretvoren u džamiju, da bi objekat posle bio srušen u zemljotresu i ostao u ruševinama do današnjih vremena, kao i ostaci grada koji je ubrzo zapusteo.

Kao i velike nemanjićke zadužbine (13. i 14. veka) Sopoćani, Arilje, Visoki Dečani, novobrdska crkva Svetog Nikole građena je u romaničkom stilu bazilike i do pada Novog Brda pod osmansku vlast bila je glavno pravoslavno bogoslužbeno mesto.

foto: Eparhija Raško-prizrenska

Nedaleko od ovog hrama nalaze se ostaci gradske rimokatoličke crkve tzv. Saške crkve, koja je dobila naziv po rudarima Saksoncima (Sasima), koji su pored dubrovačkih trgovaca i domaćeg srpskog stanovništva činili deo bogatog i raznolikog kulturnog i verskog mozaika srednjovekovnog Novog Brda, kao jednog od najznačajnijih gradova srednjovekovne Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track