NESTAŠICA REPELENATA: Krvopije grizu i preko dana
Foto: Profimedia

Komarci

NESTAŠICA REPELENATA: Krvopije grizu i preko dana

Društvo -

Posle ogromne količine kiše koja je padala skoro čitav maj i naglog otopljenja, deluje kao da nema mesta u Beogradu koje je proteklih dana bezbedno od komaraca. Nabujali Dunav i Sava postali su im još bolji dom, pa je predveče, kad želite da se opustite i rashladite na obalama, postalo nemoguće sedeti i uživati, a ove "krvopije" sve češće se pojavljuju i preko dana.

Kako je objavljeno, u Beogradu je vlada prava jagma za sredstvima protiv komaraca, čak tolika da su rafovi skoro ispražnjeni, a prodavci svedoče da su mesečne zalihe ovaj put prodali za duplo kraće vreme. Sezona komaraca je počela kasnije nego prošle godine, a kako su rekli iz Zavoda za biocide, reč je o takozvanim rečnim, odnosno šumskim komarcima pripadnika roda Aedes za čiju pojavu su dovoljne vrlo male količine vode, odnosno barica.

Ekipe Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju danas će od 19 sati suzbijati komarce na teritoriji delova opština Surčin, Novi Beograd, Čukarica, Zvezdara, Voždovac, Palilula i Savski venac, najavljeno je iz ove ustanove. U Zavodu navode da će se tretmani obavljati ako vremenske prilike budu povoljne i apeluju na pčelare da preduzmu potrebne mere kako bi zaštitili pčele.

(Kurir.rs/J. P.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track