BANKA REPRODUKTIVNIH ĆELIJA BEZ DONACIJA: Niko još nije dao jajne ćelije
Foto: Shutterstock

Očekuje se odziv građana

BANKA REPRODUKTIVNIH ĆELIJA BEZ DONACIJA: Niko još nije dao jajne ćelije

Društvo -

Iako se u Srbiji, u kojoj se čak 300.000 parova bori sa neplodnošću, dugo i sa nestrpljenjem čekalo na otvaranje prve banke reproduktivnih ćelija u Kliničkom centru Srbije, ni nakon pola meseca - niko se nije javio kako bi donirao jajne ćelije ili spermatozoide.

Direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS prof. dr Aleksandar Stefanović izjavio je za medije da očekuje da će građani krenuti da se javljaju. - Država i Ministarstvo zdravlja su stvorili uslove, postoji specijalizovan, stručni tim koji će odlučivati o donaciji. Mnogo je uloženo, sledi da se građani Srbije jave sa svešću da mogu da pomognu drugima. Donori mogu biti muškarci do 40 godina i žene između 21 i 34 godine. To je samo okvirno. Svi potencijalni donori moraju da prođu razne procedure - intervju, upitnik o bolestima i navikama, fizikalni pregled, razgovor i testiranje, pa se onda uključuju i analize krvi - objasnio je Stefanović.

Zainteresovani sve informacije mogu da dobiju na sajtu KCS, a svi pravilnici su na sajtu Ministarstva zdravlja, gde svako može da vidi da li dolazi u obzir da bude potencijalni donor.

(Kurir.rs / J. P.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track