DIREKTOR ŠUMARSKE ODGOVARA ZAPOSLENIMA: Sud me oslobodio, kolektiv me voli
Foto: Privatna Arhiva

Obrt

DIREKTOR ŠUMARSKE ODGOVARA ZAPOSLENIMA: Sud me oslobodio, kolektiv me voli

Društvo -

Objašnjenje Prvi čovek Šumarske školi u Kraljevu Zoran Nikolić tvrdi da je oslobođen optužbi za višemilionsku zloupotrebu službenog položaja i utaju poreza, te da je izabran većinom glasova

Novopostavljeni direktor Šumarske školi u Kraljevu Zoran Nikolić tvrdi za Kurir da ga je Apelacioni sud u Kragujevcu oslobodio svih optužbi za zloupotrebu službenog položaja i utaju poreza, čime je stekao uslov da se opet kandiduje i bude izabran za prvog čoveka obrazovne ustanove.

Naime, pojedini zaposleni u toj školi izrazili su zabrinutost zbog Nikolićevog ponovnog imenovanja za direktora, podsećajući da ga je Viši sud u Kraljevu 2015. proglasio krivim za mobing nad profesorom filozofije Gojkom Dedovićem, dok je 2012. godine Osnovno javno tužilaštvo u Kraljevu protiv njega podiglo optužnicu.

U optužnici se Nikolić teretio za zloupotrebu službenog položaja kojom je sebi i drugom pribavio imovinsku korist od 1,1 milion dinara, a na štetu Šumarske škole, kao i da je učinio krivično delo utaje poreza u iznosu od 1,9 miliona dinara. Nikolić je, inače, bio direktor Šumarske škole u Kraljevu u dva mandata, od 2007. do 2015, da bi treći četvorogodišnji mandat započeo početkom ove sedmice, 9. juna.

- Apelacioni sud u Kragujevcu je, kao viša instanca od osnovnog suda, sve to poništio, i optužbe za zloupotrebu službenog položaja i za utaju poreza. Ne sećam se tačno kada je to bilo, ali mislim da je negde pre godinu dana, tako da sam stekao uslov da se ove godine prijavim na konkurs za direktora Šumarske škole - rekao je Nikolić.

On ističe da mu je radi prijavljivanja za konkurs Viši sud izdao potvrdu da nije osuđivan, dok je od Ministarstva unutrašnjih poslova dobio potvrdu da se protiv njega ne vodi nikakav krivični postupak.

- A satisfakcija mi je bila da konkurišem ponovo ta što me je 50 odsto kolektiva tajnim glasanjem predložilo za direktora od pet kandidata koji su isto konkurisali. Dobio sam više glasova nego svi ostali zajedno, što govori da kolektiv mene hoće. Naravno, svuda ima onih koji vas ne vole, ali mene većina voli i zato sam konkurisao - naveo je Nikolić.

Podsetimo, ministar prosvete najavio je za Kurir da će prosvetna inspekcija proveriti regularnost izbora Nikolića za direktora, dok iz školske uprave Kraljevo već dva dana nema odgovora šta je Nikolića kvalifikovalo za najboljeg kandidata koji bi trebalo da bude na čelu obrazovne ustanove.

Iz Osnovnog javnog tužilaštva i Osnovnog suda u Kraljevu do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor kakav je ishod optužnice protiv Nikolića.

ZLOSTAVLJANJE ZAPOSLENOG PLATIO KAZNU ZA MOBING

Povodom presude za mobing nad profesorom filozofije, prema kojoj je Šumarska škola oštećenom trebalo da plati 150.000 dinara zbog povrede časti i ugleda, Nikolić tvrdi da škola nije snosila taj trošak. - Za mobing sam ja Gojku Dedoviću platio 80.000 dinara, a on meni 70.000 dinara. Škola ništa nije platila - istakao je on.

PROSVETNI RADNICI ZAR SAMO MOBER MOŽE BITI DIREKTOR

foto: Nebojša Mandić

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Jasna Janković šokirana je ponovnim izborom Nikolića za direktora Šumarske škole. - Sve nas je iznenadilo da je ponovo postavljen za direktora čovek koji pravosnažno osuđen za mobing. Ne znam za druge optužbe protiv njega, ali ta za mobing je jedna od retkih koja je pravosnažno okončana, i to u korist zaposlenog. Nemoguće je da baš nema nijedne druge osobe koja bi mogla da radi taj posao osim mobera, to je loše ne samo za tu školu i njene zaposlene već i za celu prosvetu. Očekujem da resorni ministar ovde ima završnu reč i zaštiti profesiju od direktora sa puterom na glavi, jer, uostalom, ako je ovaj čovek jednom vršio mobing, ko garantuje da neće opet - upozorila je Jankovićeva.

(Kurir/Sanja Đorđević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track