ŠANSA ZA RODITELJSTVO: Kada će biti dostupna donacija i koja će biti njena cena?
Foto: Shutterstock

neophodni odgovori

ŠANSA ZA RODITELJSTVO: Kada će biti dostupna donacija i koja će biti njena cena?

Društvo -

Udruženje Šansa za roditeljstvo saopštilo je danas da je pitanje donacije polnih ćelija i embriona izazvalo mnogo nedoumica, te pita kada će ta procedura zapravo biti dostupna u Srbiji.

Udruženje navodi da novi pravilnici koji prate Zakon o lečenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom regulišu donaciju polnih ćelija i embriona, da je otvorena je i Banka reproduktivnog materijala, a da je sve to donelo mnoštvo nejanoća i pitanja.

Kažu da je formiranje Banke reproduktivnih ćelija i embriona samo jedan od koraka koji vodi do izvođenja ove procedure i činilo se kao da je donacija konačno izvodljiva kod nas.

Međutim, dodaje, javilo se mnoštvo nedoumica i pitanja, poput kada će procedura biti moguća, koja će biti njena cena i možda i najvažnije pitanje, na koji način ćemo skrenuti pažnju na ovu, goruću temu i motivisati mlade ljude da doniraju svoj reproduktivni materijal.

"Da li su pacijenti kojima je neophodna donacija jajnih ćelija i spermatozoida bliže ovom procesu stupanjem na snagu novih pravilnika i činjenicom da postoji Banka u kojoj trenutno nema materijala? Smatramo da su parovima i pojedincima neophodni odgovori na ova pitanja", kažu u Udruženju.

Navodi da su, bez obizra što se i o vantelesnoj oplodnji mnogo i sve više govori, male sredine su stigmatizovane po tom pitanju, a donacija sa sobom donela je mnoštvo predrasuda.

foto: Shutterstock

Često se napominje da nema donatora, pa je neophodno da se aktivnom kampanjom javnost uputi u samu proceduru, razbiju predrasude i tabui i probudi altruizam kod ljudi.

"U suprotnom će Zakon ostati slovo na papiru, a parovi prinuđeni da pomoć traže u inostranstvu", kažu u Udruženju.

Naglašavaju da donacija ćelija iziskuje mnoštvo analiza, kao i retestiranje nakon šest meseci radi sigurnosti što ukazuje da, sve i da se neko već javio da bude donator, njegov materijal će moći da se iskoristi tek nakon šestomesečne kontrole.

Zakon je osim Banke, predvideo i državni registar kojim bi se evidentirala svaka donirana ćelija, proces vantelesne oplodnje, kao i sama donacija, navode u Udruženju i dodaju da je donacija kompleksna procedura koja mora biti strogo kontrolisana i da svaki podatak mora biti evidentiran u Državnom registru.

Takođe, kažu, nije poznato i ko može ići na donaciju i koliko će tu proceduru platiti.

"Iako je spomenuto da žene mogu samostalno ići na donaciju spermatozoida (bez partnera), kao i parovi kojima je neophodna jajna ćelija ili spermatozoid, od izuzetne je važnosti da bude jasno definisano ko i kada može primiti donirane ćelije, kolika je starosna granica za početak procedure, kao i koje dijagnoze iziskuju istu", navode u Udruženju.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track