SINOD: SPC će odbraniti svoju imovinu u Crnoj Gori!
Foto: AP

Odlučeno na sednici crkve Sinod

SINOD: SPC će odbraniti svoju imovinu u Crnoj Gori!

Društvo -

Srpska pravoslavna crkva će svim crkvenim i pravnim argumentima štititi svoju imovinu u Crnoj Gori, odlučeno je na sednici Svetog arhijerijskog sinoda održanoj juče u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu, nezvanično saznaje Kurir.

Naime, situacija u Crnoj Gori posle najnovijih događaja vezanih za predlog zakona o verskim zajednicama i najava oduzimanja imovine SPC bila je maltene jedina tema koja je juče bila na dnevnom redu sednice Sinoda.

- Sednici su prisustvovali patrijarh Irinej, kao poglavar SPC, i četiri crkvena arhijereja, ali i mitropolit Crnogorsko-primorske eparhije Amfilohije. Mitropolit Amfilohije i vladika Joanikije dostavili su Sinodu svu dokumentaciju i obavestili o trenutnoj situaciji u CG, jer se u jednom delu javnosti stvara pogrešna slika o događajima. Dokumentacija je sadržala primedbe koje su dostavljene Venecijanskoj komisiji i ostalo u vezi sa predlogom zakona u CG. Odlučeno je da svim crkvenim i pravnim argumentima treba da zaštitimo svoju crkvu i imovinu u CG - saznaje Kurir od izvora upućenog u dešavanja na sednici Sinoda.

Da podsetimo, crnogorska vlada utvrdila je predlog zakona o slobodi veroispovesti u kom se definiše da će "svi verski objekti koji su bili imovina države Crne Gore pre gubitka njene nezavisnosti i pripajanja Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. godine, a koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke verske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina". Ovakva odrednica je gotovo istovetna sa onom iz nacrta zakona koji je odbačen 2015. godine zbog oštrog protivljenja SPC i vernika u Crnoj Gori, a ni ovaj put u pripremi zakona nisu učestvovali upravo oni kojih se i tiče - SPC, niti su konsultovani eksperti.

Venecijanska komisija svojim mišljenjem nije dozvolila ovakvo jednostrano preknjižavanje crkvene i imovine drugih verskih zajednica, i to podjednako kad je reč o SPC, Katoličkoj crkvi i Islamskoj zajednici.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će stav Venecijanske komisije o crnogorskom nacrtu zakona o slobodi veroispovesti i pravnom položaju verskih zajednica komentarisati kad dobije punu pravnu analizu mišljenja tog tela Saveta Evrope, najverovatnije - u petak.

(Kurir.rs / M. Branković - J. Pronić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track