PLJUNI PLJUVAČKU NAPOLJE, NE MOŽE DA ĆUTI I ČEKA, UVEK DRUGI KRIV: Ovo je samo delić onoga što je jedna Japanka zamerila Srbima! (FOTO)
Foto: Printscreen Twitter/Darko Hristov

napravila ceo spisak

PLJUNI PLJUVAČKU NAPOLJE, NE MOŽE DA ĆUTI I ČEKA, UVEK DRUGI KRIV: Ovo je samo delić onoga što je jedna Japanka zamerila Srbima! (FOTO)

Društvo -

u okviru razgovora "Srbija i Japan na mostu svakodnevice", održanom u Nišu 3. jula, jedna Japanka je izložila niz zamerki na račun ponašanja Srba.

Dan nakon tribine, fotografja video-bima sa ovog događaja, na kojoj se vidi spisak navika u Srbiji, koje, po mišljenju autorke, prosečnom Japancu mogu biti čudne, osvanula je na Twitteru

U najavi ovog razgovora o svakodnevnom životu Japana i Srbije, navedeno je da će učesnice biti Kanoko Tsuda, koja već duži niz godina živi u Beogradu, kao i Brankica Takahaši, koja godinama živi u Tokiju.

"Njih dve će razgovarati o sličnostima i razlikama između ovih zemalja i naroda. Istorija Srbije i istorija Japana isprepletale su se tek u prošlom veku. Iako su se borile na različitim stranama u najvećem ratu do sada, u ovim zemljama vlada međusobno poštovanje od početka uspostavljanja diplomatskih odnosa do danas", navodi se.

Učesnica poreklom iz Japana nam zamera da previše psujemo, da smo nedovoljno odlučni, kao i da ne vodimo računa o manirima.

"Pas gazda ne pokupi kaka", "pljuni pljuvačku napoje", "Čisti nos: oduvaj dah od nosa", "Ne može da ćuti i čeka", "neko uvek skoči red", "žaliju se puno u opšte", "uvek drugi kriv", "psuje puno, mada baba...", a psovke obuhvataju "majka, sunce, familija, sestra, tetka".

Navedene su još dve zamerke: "ne zanima drugima" i "ne radi odmah: sutra, saću (prim. nov: sad ću)".

Tvrdnje ove Japanke su pokrenule lavinu komentara na društvenim mrežama. Dok mnogi tvrde da je ovo jasna slika i prilika loših navika u Srba, jedan poznavalac japanske kulture ima drugačiji stav. Komentarišući na Twitteru, on je napomenuo da Japanci ovakve stvari mogu zameriti skoro svakom narodu.

"Neke od tih stvari su stvarno suprotne od onoga što oni obično rade, mada takvu listu oni mogu sastaviti za većinu naroda van Japana. Listu primitivnosti i gluposti koju bih ja sastavio za njih ne bi mogao da ograničim na toliko malo stavki doduše", navodi se u ovom komentaru.

(Kurir.rs/Blic/Foto: Printscreen Twitter/Darko Hristov)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track