Najnovije vesti

OD SEPTEMBRA NOVE CENE TEHNIČKOG PREGLEDA AUTOMOBILA: Država određuje najvišu i najnižu cenu?
Foto: Zorana Jevtić

uvodi se red

OD SEPTEMBRA NOVE CENE TEHNIČKOG PREGLEDA AUTOMOBILA: Država određuje najvišu i najnižu cenu?

Društvo

Od septembra bi trebalo da se uvede red u rad linija tehničkih pregleda automobila u Srbiji, tako što bi država odredila najvišu i najnižu cenu.

Ta mera bi dovela do smanjenja cene usluge tehničkog pregleda vozila koja je od stupanja na snagu novog pravilnika, početkom jula 2018. godine, dostigla 6.000 dinara za vozila B kategorije.

"Država je obavezna prema važećem Zakonu o bezbednosti saobraćaja da odredi najnižu ali i najvišu cenu tehničkog pregleda", rekao je za "Novosti" predsednik Udruženja tehničkih pregleda Srbije Trifun Stojanović.

Iako posle donošenja novog Pravilnika o vođenju usluga tehničkih pregleda nema nejasnoća o tome koje vozilo može a koje ne može da prođe tehnički pregled, vozači su nezadovoljni cenom te usluge.

Tim pravilnikom je sprečena "registracija vozila broz papire", odnosno bez dovoženja vozila na liniju tehničkog pregleda.

Inače, pooštreni tehnički pregledi doprineli su smanjenom broju udesa za godinu dana otkako su uvedeni, a poginulo je 27 ljudi manje nego u istom periodu pre toga, a smanjen je i broj povređenih za 1.394, kao i broj nesreća za 1.043.

Takođe, smanjen je i broj neispravnih automobila, budući da je, kako procenjuju u tehničkim pregledima, čak 40 odsto palo na prvom pregledu, navode u MUP.

(Kurir.rs/Beta/Blic/ FOTO: Zorana Jevtić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...