RUSI NE VRAĆAJU UKRADENI LIST MIROSLAVLJEVOG JEVANĐELJA: Birokratija koči dogovor s Putinom!
Foto: Printscreen/Youtube

loše vesti

RUSI NE VRAĆAJU UKRADENI LIST MIROSLAVLJEVOG JEVANĐELJA: Birokratija koči dogovor s Putinom!

Društvo -

U Ruskoj nacionalnoj biblioteci (RNB) u Sankt Peterburgu, gde se čuva 166. stranica Miroslavljevog jevanđelja, zasad ne znaju kad će i na koji način taj rukopis biti vraćen Srbiji.

U odgovoru na molbu Tanjuga da kažu da li su upoznati sa informacijom da bi ta stranica mogla da bude vraćena Srbiji 20. oktobra, na dan kad su u Drugom svetskom ratu ruske jedinice oslobodile Beograd, navode - da bi neki dokument mogao da bude isključen iz fonda RNB, moraju prvo da budu donete izmene federalnog zakona.

To jest, kako kažu, izmene Zakona o bibliotečkom i arhivskom materijalu.

foto: Dragana Udovičić

Pojedini mediji pisali su o tome da bi stranica iz ovog najstarijeg ćiriličnog rukopisa mogla da bude vraćena Srbiji posle 173 godine - 20. oktobra. Dogovor o vraćanju te stranice postignut je tokom poslednje posete predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji u januaru ove godine, ali toj odluci mora da prethodi promena propisa.

foto: Marina Lopičić

U Biblioteci ističu da je ovaj dokument - Peterburški list Miroslavljevog jevanđelja - originalni dokument Arhivskog fonda Ruske Federacije koji se u RNB čuva od 1883. godine. List je s Hilandara ukrao Porfirije, koji je doživeo strašnu sudbinu.

Miroslavljevo jevanđelje danas se čuva u Narodnom muzeju u Beogradu i izlaže se samo deset dana godišnje.

foto: Dragana Udovičić

Kurir/ Foto: Dragana Udovičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track