FRANCUSKI PREDSEDNIK OD SUTRA U BEOGRADU Makron rešava pitanje Kosova?! U igri je razgraničenje
Foto: EPA / Ludovic Marin / Pool

Značaj

FRANCUSKI PREDSEDNIK OD SUTRA U BEOGRADU Makron rešava pitanje Kosova?! U igri je razgraničenje

Politika -

Emanuel Makron se profiliše kao novi lider Evrope, a za razliku od nemačke kancelarke Angele Merkel, ima fleksibilniji stav koji ne isključuje ni korekciju granica, ocenjuju sagovornici Kurira

Dolazak francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji je od sutra u dvodnevnoj poseti Beogradu, izuzetno je značajna za Srbiju i rešavanje kosovskog čvora. Makron se profiliše kao novi lider Evrope, a za razliku od nemačke kancelarke Angele Merkel, ima daleko fleksibilniji stav koji ne isključuje ni korekciju granica, ocenjuju sagovornici Kurira.

Povratak među velike

Francuska se, kako objašnjavaju, nameće kao važan igrač u rešavanju kosovskog problema, što može da iskoristi za promociju i povratak u ligu globalnih sila.

foto: EPA / Franck Robichon

Makron bi, kako tvrde i francuski mediji, podržao podelu KiM kao eventualno konačno rešenje dijaloga Beograda i Prištine, zbog čega bi ušao i u klinč sa Berlinom. - Pariz je otvoren za taj pristup, dok Berlin strahuje da će se time otvoriti Pandorina kutija nacionalizama - piše Frans pres.

Francuska, tvrdi bivši diplomata Zoran Milivojević, ne želi da propusti šansu da se, posle bregzita i odlaska Merkelove u političku penziju, pozicionira kao najsnažnija sila u EU, a Makron kao novi lider Evrope:

foto: Marina Lopičić

- Makron ima ambiciju da Francusku, kao stalnu članicu GS UN i nuklearnu silu, vrati u krug najmoćnijih država i time se profiliše kao lider Evrope. Njegov fokus je na spoljnoj politici, a glavno uporište na Balkanu - Srbija. Pariz će u tom smislu na rešavanju pitanja KiM pokušati da ispromoviše Francusku i Makrona.

Dogovor

O tome svedoči, kako dodaje, to što je Makron pokazao inicijativu za rešavanje pitanja KiM, a za razliku od Merkelove, ima fleksibilniji stav.

- On uvažava tezu da dijalog nema alternativu i da je rešenje moguće jedino dogovorom Beograda i Prištine. To ne mora da isključuje ni podelu, korekciju granica, razgraničenje... Time, u stvari, podržava stav Beograda da je kompromis jedino moguće rešenje. Protivi se taksama i ako se dijalog nastavi, Francuska će imati ključnu ulogu - navodi Milivojević.

Živadin Jovanović, bivši šef diplomatije, slaže se da Makron, za razliku od drugih zapadnih lidera, ima uravnoteženiji pristup rešenju pitanju Kosova zbog čega je njegova poseta Srbiji veoma značajna:

foto: Nebojša Mandić

- Makron ima fleksibilniji stav u odnosu na Nemačku i ima veće ambicije da Francuska bude prisutna na Balkanu. Dobro je što dolazi u Srbiji da izvorno čuje naš stav. Bez obzira na nasleđe poslednjih 20 godina, mislim da Makron upravo svojom fleksibilnošću u odnosu na druge lidere, ali i svoje prethodnike, može da pomogne po pitanju KiM.

B. Bojić - K. Blagović/Foto:EPA / Ludovic Marin / Pool

Federik Mondoloni

Srbija je naš prvi partner u regionu

- Poseta predsednika Makrona Srbiji pokazuje novo interesovanje Francuske za zapadni Balkan i našu želju da bilateralnim odnosima sa Srbijom, našim prvim partnerom u regionu, damo novi podstrek - naglasio je ambasador Francuske Federik Mondoloni na prijemu povodom Dana državnosti Francuske.

On je istakao da je Francuska odlučna da na svim poljima saradnje napreduje još više tokom narednih meseci, shodno ciljevima određenim u Strategiji za Balkan, koju je Francuska usvojila ove godine. Najavio je da će za nekoliko meseci u Beogradu biti otvorena regionalna kancelarija Francuske agencije za razvoj kako bi pomogla Srbiji da učvrsti svoje evropske veze i obezbedi njenu tranziciju ka održivom razvoju u korist svih.

Brojke 18 godina prošlo od dolaska jednog francuskog predsednika 1 milijardu evra iznosiće, prema procenama, robna razmena Srbije i Francuske 180 godina od ponovnog uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Francuske

Plan posete

Ponedeljak

- poseta aerodromu "Nikola Tesla" i otkrivanje ploče kojom će se obeležiti početak procesa modernizacije aerodroma, koji je preuzela kompanija "Vinsi" - svečani doček ispred Palate Srbije - tet-a-tet razgovor Vučića i Makrona - konferencija za medije - susret dveju delegacija - odlazak na Novo groblje, obilazak Spomenika braniocima Beograda - odlazak na Kalemegdan, gde će biti otkriven obnovljen Spomenik zahvalnosti Francuskoj - večera koju priređuje Vučić

Utorak

- Makron sam obilazi Beograd (ambasada pravi nezavisno plan šta će obići, ali verovatno Knez Mihailovu ulicu) - razgovor dva predsednika sa mladima iz RYCO (Regionalni omladinski centar) - susret sa srpskim umetnicima - odlazak

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track