Najnovije vesti

OLUJA U GRČKOJ JE PROŠLOST: Turisti hrle ka moru, zastoji na granicama
Foto: AP

STANJE

OLUJA U GRČKOJ JE PROŠLOST: Turisti hrle ka moru, zastoji na granicama

Društvo

Posle četiri dana od velikog nevremena u Grčkoj u sva letovališta stigle voda i struja, pa je veliki broj turista krenuo na planirani odmor

 

U svim popularnim grčkim letovalištima na Halkidikiju i u Solunskoj regiji koje je u sredu zahvatila katastrofalna oluja snabdevanje vodom i strujom je normalizovano, plaže su uglavnom očišćene, a komunalne ekipe sa ulica rasklanjaju gomile krša koji je ostao posle nevremena.

 

Aleksandar Seničić iz Asocijacije turističkih agencija Srbije (Juta) ističe da se komunalna infrastuktura u grčkim letovalištima ubrzano sređuje, ali da su posledice nevremena još vidljive u mestima Nea Kalikratija, Nea Mudanija i Ne Potidea na prvom prstu Halkidikija.

 

foto: Marina Lopičić

- Voda i struja su došle u sva mesta, putevi su raščišćeni, ali se još uvek rasklanja ono što je porušeno. Nema razloga ni za kakvu nervozu, ljudi iz Srbije koji se spremaju na odmor u mesta zahvaćena olujom, ukoliko budu imali bilo kakav problem, treba da se jave predstavniku agencije i da to na licu mesta reše - kaže Seničić i dodaje da je grčko ministarstvo turizma saopštilo da ne postoji nijedan razlog za otkaz boravka, što hotelijere oslobađa obaveze povraćaja novca.

 

Normalizacija stanja u Grčkoj, kao i smena turista ovog vikenda stvorile su velike gužve na graničnim prelazima u Srbiji, pa se u kolonama čeka i po sat vremena. Najezda putnika iz Mađarske juče ujutru je stvorila kolone na Horgošu koje su trajale tokom celog dana. U proseku se na granici čekalo oko sat vremena.

 

Na izlazu iz Srbije, na Gradini i Preševu ka Severnoj Makedoniji čekalo se oko pola sata, koliko i na Batrovcima ka Hrvatskoj. Na graničnom prelazu Gostun na ulazu u Srbiju iz Crne Gore čekalo se sat vremena.

Brojke


35 minuta čeka se na izlazu iz Srbije na Preševu
60 minuta čeka se na izlazu iz Srbije u Crnu Goru na Gostunu
30 minuta čeka se na izlazu iz Srbije na Gradini
30 minuta je zadržavanje na izlazu iz Srbiju na Batrovcima
60 minuta čeka se na Horgošu iz Mađarske

Činjenice


Alternativni prelazi umesto Horgoša
- Bajmok
- Đale
- Bački Vinogradi
- Horgoš II
- Kelebija
- Bački Breg

Kurir.rs/Slavica Tomčić

Foto:AP

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...