POVRĆE PRESKUPO ZBOG LOŠEG VREMENA: Cene babura i šilja kiša digla u nebesa!
Foto: Milica Vujovic

Tezge

POVRĆE PRESKUPO ZBOG LOŠEG VREMENA: Cene babura i šilja kiša digla u nebesa!

Društvo -

Skupoća na "paprikarskim tezgama" na prestoničkim pijacama doprinela je tome da domaćice ovih dana merkaju to povrće kao da je u pitanju neko preskupo egzotično voće, a ne obične srpske paprike u kojima smo se davili svakog leta. Do ovog. Sada su tri puta skuplje nego prošle godine, koštaju 300 dinara po kilogramu, a agronomi i trgovci otkrivaju tajnu zašto je to tako.

Reporter Kurira zabeležio je da se kupci raspituju na tezgama da li mogu da kupe paprike na komad, "samo želja da ih mine", a jedan od pijačara objašnjava da je cenu paprika ove godine odredilo loše vreme, tek započeta sezona njihove prodaje, to što su sada na tezgama one iz plastenika, ali i određena, manja količina uvoznih.

foto: Profimedia

Ipak, neskriveno je nezadovoljstvo pijačara slabom prodajom, te oni posle 13 časova spuštaju cenu paprika ne bi li prodali kilo više.

foto: Milica Vujovic

- Kiše, poplave i grad oštetili su plodove, smanjili ponudu, pa smo bili primorani da podignemo cenu. Ja prodajem paprike za 200 dinara, priznajem da je skupo, ali kako je vreme sada lepše, siguran sam da će biti jeftinije već krajem ovog meseca - rekao je za naš list jedan trgovac na Kalenić pijaci.

Da je cena paprike viša nego lane, potvrđuje i agroekonomski analitičar Milan Prostran, koji za Kurir kaže da očekuje da će već u narednih desetak dana njihova cena da padne na pristojnih 100-120 dinara po kilogramu.

foto: Milica Vujovic

- Paprika je na samom početku sezone, manja je ponuda od tražnje, pa je zato i skuplja. Sada se prodaju one iz zatvorenih objekata, plastenika ili staklenika, te imaju nešto višu cenu što zbog grejanja, što zbog radne snage. Ipak, očekujem da će već u narednih deset dana ponuda biti veća i bolja, kada sledi sezona otvorene proizvodnje ovog povrća, ali i nižih cena, koje neće prelaziti 120 dinara - rekao je agroekonomiski analitičar Milan Prostran.

Kada je reč o uvozu, on smatra da ga ove godine nije bilo u većim količinama, jer su se i druge zemlje, kao i naša, borile sa teškim vremenskim nepogodama:

Manji uvoz

- Uvoza je bilo manje nego ranijih godina, verovatno zbog lošeg vremena na našim prostorima. Poplave koje su pogodile našu zemlju sigurno su uticale na cenu, međutim, moram da napomenem da paprike vole vodu, ali im je neophodno i sunce. Ako se ostvare predviđanja meteorologa da nam sledi sunčan period, možemo da očekujemo priliv paprika - ocenio je Prostran.

foto: Profimedia

Brojke 300 dinara sada košta kilogram paprika 120 dinara biće u narednom periodu

* Cene paprika na beogradskim pijacama Pijaca * cena/kg Dušanovac 200-400 Blok 44 120-200 Zvezdara 200-250 Skadarlija 100-500 TC Novi Beograd Zeleni venac 150-200 Banovo brdo 60-120 Kalenić 150-300 * Preuzeto sa sajta www. bgpijace. rs/barometar * Cene su u dinarima

Kurir.rs/Milica Vujović

Foto: Milica Vujovic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja