Najnovije vesti

NEKOME JE NAPOKON STALO DO IZGNANIH: Branka je kao devojčica od 8 godina došla na traktoru u Oluji a danas je inženjer, Srbija joj je dom! NOVI SAD GRADI NOVE STANOVE ZA PROGNANE SRBE
Foto: Privatna arhiva

Godišnjica "Oluje"

NEKOME JE NAPOKON STALO DO IZGNANIH: Branka je kao devojčica od 8 godina došla na traktoru u Oluji a danas je inženjer, Srbija joj je dom! NOVI SAD GRADI NOVE STANOVE ZA PROGNANE SRBE

Društvo

Dočekali - Za 276 izbegličkih porodica iz Hrvatske i BiH do kraja godine biće okončana agonija duga dve i po decenije jer će im gradonačelnik Miloš Vučević tada uručiti ključeve novih stanova

Branka Maksimović (32), inženjerka građevine, živi danas novi život u Novom Sadu, na zasluženom radnom mestu.


Ali na dan kada je pre 24 godine kao osmogodišnja devojčica stigla na traktoru u Veternik, ne zaboravlja svoje sunarodnike prognane u "Oluji", ali i dobrotvore koji su joj pomogli da krene u novi život i koji će uskoro stotinama izbegličkih porodica omogućiti kvalitetan život dodelom novoizgrađenih stanova.

 

foto: Privatna Arhiva


Rasplakala je Srbiju pre dve godine pričom o životu jedne porodice naprasno spakovanom u dva kofera na traktoru, a onda je dobila posao u struci, u Gradskoj upravi za građevinsko zemljište i investicije Grada Novog Sada.

 

- Nisam ni sanjala da ću se jednog dana naći u društvu patrijarha, predsednika Srbije i RS i gradonačelnika Novog Sada, da ću stojeći pored svih važnih ljudi u zemlji ispričati svoju priču, koja je i priča hiljade i hiljade prognanih. Osetila sam da je napokon nekom stalo do svih nas. Dobila sam posao u struci i drago mi je što vidim da je počela izgradnja stanova za izbeglice u Veterniku - kaže Branka i u šali dodaje da na Srbiju samo može da se požali zato što još nije srela onog pravog.

 

foto: Privatna Arhiva

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević ističe da je ponosan što je u vlasti koja je, posle mnogo godina, srušila zid ćutanja o stradanju sopstvenog naroda, o neviđenom etničkom čišćenju Srba iz Hrvatske.

 

- Prvi dani avgusta nisu samo vreme da saosećamo sa žrtvama već i da kažemo šta smo nakon godina propuštenih šansi, jer bivšu vlast to nije zanimalo, učinili da se svi izbegli osećaju dostojno čoveka - naglašava Vučević i dodaje da s nestrpljenjem očekuje kraj godine, kada će 276 porodica dobiti ključeve svojih stanova u Veterniku.

 

foto: Privatna Arhiva

Uporedo s tim, dodaje Vučević, počinje izgradnja još dve stambene jedinice za 245 izbegličkih porodica.

 

foto: Nemanja Nikolić

- Voleo bih da nisu morali da čekaju 24 godine da dobiju krov nad glavom. Grad Novi Sad je radio sve što je mogao otkad je SNS na vlasti. Te 2012. sačekalo me je - ništa! Krenuli smo od praznog papira. Bez obzira na sve teškoće i restriktivne budžete, nisam dozvolio da nema novca za pomoć sugrađanima proteranim sa svojih ognjišta. Kupovali smo ogrev, građevinski materijal, montažne kuće, lekove i namirnice za najsiromašnije i konačno počeli i da gradimo stanove - ističe Vučević.

BROJKE


522 stana gradi Grad Novi Sad za izbeglice
276 stanova gradi se na jednoj lokaciji u Veterniku
94 stana Grad će podići na još jednoj lokaciji u Veterniku umesto ranije planiranih 74
152 stana imaće zgrada za izbeglice u Futogu
21.573 osobe s izbegličkim statusom borave u Novom Sadu
25.354 izbegle osobe uzele državljanstvo Srbije i imaju ličnu kartu Novog Sada
1.590 porodica prijavilo stambene potrebe

Činjenice
STANOVI ISPOD TRŽIŠNE CENE


- Budući stanari plaćaće zakup stanova po ceni nižoj od tržišne
- Stanari će imati pravo otkupa stanova po ceni nižoj od tržišne, a maksimalno po 810 evra po kvadratu
- Od Grada Novog Sada za 32 izbegličke porodice ranije su obezbeđena seoska domaćinstva
- Montažne kuće obezbeđene su za 17 izbeglih porodica
- Pomoć Grada u građevinskom materijalu za adaptaciju ili završetak gradnje porodičnih kuća dobile su 83 porodice

 

I izbeglice tema

SVAĐA VLASTI I OPOZICIJE


Novosadske vlast i opozicija prepucavale su se u vezi s tim ko je kriv što se na izgradnju stanova za izbeglice čekalo 19 godina, računajući od 2000. DS tvrdi da su sredstva obezbeđena na donatorskoj konferenciji u Sarajevu aprila 2012, zahvaljujući Vladi Srbije koju je tada ta stranka vodila. SNS pita zašto pre toga ništa nisu preduzeli, posebno za dva mandata u Novom Sadu, gde nije postojao ni akcioni plan, a plus su imali sredstva u republičkom budžetu. SNS podseća da je izgradnja stanova za izbeglice bila jedan od prvih projekata Miloša Vučevića kao novog gradonačelnika.

 

Sramno Predsednica Hrvatske ide na koncert Tompsona
Linta: Kolinda slavi proterivanje Srba

 

foto: EPA / Valda Kalnina


Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da bi želela da danas ode u Split na koncert Marka Perkovića Tompsona, pevača poznatog po ustaškim i antisrpskim pesmama.
- Mislim da bih svakako svratila na koncert, to nikada nisam krila i već sam bila na njegovim koncertima - rekla je ona i pozdravila to što je pevač zatražio od publike da nosi isključivo obeležja "pobedničke hrvatske vojske", s obzirom na to da je, kako je navela, "Domovinski rat u temeljima moderne Hrvatske".
Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta ocenio je kao "srbomrzačku, ali očekivanu izjavu" hrvatske predsednice.
- Ovo je jedna u nizu uvredljivih izjava Kolinde Grabar Kitarović u kojima iskazuje otvorenu mržnju prema srpskom narodu i besramno slavi proterivanje preko 500.000 Srba s područja današnje Hrvatske - naveo je Linta.


Kurir.rs/ Nevena Tomašević
Foto: Privatna arhiva, EPA / Valda Kalnina

 

 

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...