GRADONAČELNIK RADOJIČIĆ NA GODIŠNJICU VELIKOG SRPSKOG STRADANJA: Strašna Oluja 1995. nanela nam je veliku tragediju
Foto: Beoinfo

taj avgust bio je jedan od najtežih u novijoj istoriji srpskog naroda

GRADONAČELNIK RADOJIČIĆ NA GODIŠNJICU VELIKOG SRPSKOG STRADANJA: Strašna Oluja 1995. nanela nam je veliku tragediju

Beograd -

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić na 24. godišnjicu hrvatske akcije "Oluja" prisetio se leta 1995. navodeći da je taj avgust bio jedan od najtužnijih i najtežih perioda u novijoj istoriji srpskog naroda.

"Kolone nedužnih ludi koji su bili primorani da napuste svoja ognjišta, svoje imanje i sve ono što su radeći celog života stekli, izazvala je veliku tugu u srcima svih nas, rekao je gradonačelnik.

"Ne samo da smo nepravdu i tugu u našim srcima osetili zbog toga što su u kolonama bili naši rođaci, prijatelji i poznanici već i zbog toga što su nedužni ljudi bili osuđeni na izbeglištvo i nemaštinu samo zato što su Srbi", kazao je gradonačelnik, koji je i sam ima puno prijatelja koji su tada bez ičega proterani iz svojih domova u Srbiju.

Ipak, kako kaže, te teške godine Grad Beograd i sve druge lokalne samouprave u Srbiji pokazale su jedinstvo, saosećanje, želju za pomognu i raširenih ruku dočekale naš ugroženi narod.

Radojičić kaže da je inicijativa predsednika Aleksandra Vučića da se svake godine u različitim gradovima Srbije obeležava 4. avgust izuzetno važna jer šalje jake poruke i ističe da će i danas iz Krušedola u prisustvu građana predsednik Srbije i Vlada Srbije uz blagoslov patrijarha Irineja poslati jasne poruke da nismo zaboravili i da nikada ne možemo zaboraviti tu strašnu "Oluju".

Ujedno, kako kaže, šaljemo i poruku da nikada više sličan scenario nad našim stanovništvom nećemo dozvoliti.

Prvi čovek Beograda podsetio je da u Beogradu živi više od 200.000 izbeglih sa teritorije Hrvatske, da Grad Beograd razume njihove potrebe, poznaje njihove probleme i da su njegove aktivnosti usmerene da im obezbedi uslove za kvalitetan život.

"Nastojimo da pomognemo građanima koji su u Beogradu potražili priliku za srećniji život. Svestan sam da je jedan od najvažnijih uslova za to obezbeđivanje krova nad glavom, te smo u junu zajedno sa Vladom RS i uz pomoć Evropske investicione banke podelili ključeve novih stanova za 270 porodica izbeglih sa teritorije Republike Hrvatske i BiH u naselju Kamendin.

"Svestan sam da i dalje postoje lica na teritoriji Beograda bez rešenog stambenog pitanja i idemo ka tome da ovaj broj smanjujemo. Prvi korak je dodela još 133 stana na Novom Beogradu u naselju Ivan Lola Ribar i još 250 u Ovči, koji će biti useljivi 2021. godine", pojasnio je Radojičić.

On je podsetio da je od 2014. broj stambeno nezbrinutih smanjen za 30 odsto, da je prošle godine podeljeno 235 stanova u Ovči, a da će do kraja 2019. Grad Beograd donirati građevinski materijal za 20 porodica izbeglih.

Inače, gradonačelnik je nedavno od Koordinacije udruženja izbeglih i raseljenih u Srbiji dobio plaketu povodom 24 godine od "Oluje" kao znak zahvalnosti za dosadašnju podršku koju je pružio tokom prve godine svog mandata promociji Krajiških običaja i kulture.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track