MINISTAR ANTIĆ NA PROSLAVI DANA RUDARA U BORU SAOPŠTIO LEPE VESTI: Proizvodnja uglja za 4 odsto veća nego prošle godine
Foto: Tanjug/Ivan Mitrović-Bor30

svečanost

MINISTAR ANTIĆ NA PROSLAVI DANA RUDARA U BORU SAOPŠTIO LEPE VESTI: Proizvodnja uglja za 4 odsto veća nego prošle godine

Društvo -

Centralna svečanost obeležavanja Dana rudara, 6. avgusta održana je danas u Boru, gde je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić poželeo rudarima da rade bezbedno i ocenio da se u Srbiji uslovi rada i standarda za rudare stalno poboljšavaju.

foto: Tanjug/Ivan Mitrović-Bor30

- U Srbiji je 220 eksploatacionih polja i 140 istražnih polja i više od 22.000 rudara, rekao je ministar i dodao da se učešće ove grane povećalo i sada iznosi preko dva odsto inače povećanog BDP-a Srbije.

On je ocenio da je 2019. godina uspešna u svim rudarskih granama i dodao da je proizvodnja uglja u Srbiji veća 4 odsto nego prošle godine.

Antić je ocenio da kompanija Srbija Ziđin koper ima jako dobre rezultate i da su ispunjena sva očekivanja iz vremena kada kada je kineska kompanija preuzela RTB Bor dodavši da će proizvodnja katodnog bakra ove godine biti veća za 26 odsto u odnosu na prošlogodišnji rezultat.

foto: Tanjug/Ivan Mitrović-Bor30

On je izrazio očekivanje da će rudnik Čukaru Peki sa eksploatacijom početi 2021. ili 2022. godine, kao i da će kompanija Rio Tinto ubrzati sa početkom eksploatacije jadarita u Zapadnoj Srbiji.

Stariji potpredsednik Ziđin grupe i predsednik Nadzornog odbora Ziđina u Srbiji Džordž Fang istakao je sjajnu stogodišnju tradiciju rudarstva u Boru i naglasio da će Srbi i Kinezi zajednički iz veličanstvene istorije izgraditi savršenu budućnost.

foto: Tanjug/Ivan Mitrović-Bor30

Napominjući da je i sam inženjer flotacije i da je u stvari rudar, Fang se zahvalio rudarima, a posebno njihovim porodicama na uloženom trudu i postignutim rezultatima uz očekivanje i ubeđenje da će za godinu dana rezultati biti još bolji.

Generalni direktor Ziđin Srbija Long Ji izrazio je uverenje da će saradnja dva naroda u kompaniji biti uzor za čelično prijateljstvo.

foto: Tanjug/Ivan Mitrović-Bor30

On je istakao da je u ovoj godini kompanija primila 280 novih radnika i najavio da će biti novih radnih mesta za podmladak, a za drugu polovinu ove godine najavio je povećanje količine prerade i još bolje poslovne rezultate kompanije.

Ji je najavio i da će uskoro biti završeni projekti na osnovu čije implementacije će biti smanjenja količina sumpora kao i da se zajedno sa predsedvnicima gradske vlasti kompanija brine o plavom nebu iznad Bora.

Kako se danas čulo u Ziđin Srbija sada radi oko 5.100 zaposlenih, a tradicionalne nagrade "Inženjer Šistek" za izuzetan doprinos ovoj firmi dodeljene su Saši Perišiću, Arsi Kljajeviću, Bojanu Maksimoviću i Nebojši Stojanoviću.

Zahvaljujući na priznanjima Perišić je istakao da su iako ih dobijaju pojedinci one uvek za napore i uspehe grupa radnika i saradnika.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track