VASELJENSKA PATRIJARŠIJA: U Nikeji se slavi osam vekova SPC
Svečano... Vaseljenska patrijaršija, Foto: Shutterstock

Iznenađenje

VASELJENSKA PATRIJARŠIJA: U Nikeji se slavi osam vekova SPC

Društvo -

Narod Srbije i SPC su veoma dragi Njegovoj svetosti vaseljenskog patrijarha Vartolomeja

Vaseljenska patrijaršija proslavom u Nikeji obeležiće osam vekova od trenutka kad je SPC dodelila autokefalnost, a na proslavu će biti pozvani patrijarh srpski Irinej i svi arhijereji SPC.

Ovu odluku patrijarha Vartolomeja je, kako prenosi TV Hram, saopštio arhiepiskop Amerike Elpidofor nakon svete arhijerejske liturgije održane u Hramu Svetog Save u San Gabrilu, o čemu je Kurir već pisao.

- Prenosim vam svima od srca najtoplije pozdrave i blagoslov Svjatjejšeg vaseljenskog patrijarha Vartolomeja. Narod Srbije i SPC su veoma dragi Njegovoj svetosti. Bliska bratska veza između srpskih pravoslavnih i grčkih pravoslavnih zajednica postoji već dugi niz godina.

Ova jedinstvena proslava nas podseća na reči psalmopevca koji kaže: „Kako je lijepo i krasno kad sva braća žive zajedno!“ - rekao je u svom obraćanju arhiepiskop Elpidofor.

Vaseljenska patrijaršija je vekovima spoznavala snagu i zrelost Srpske crkve. U tom svetlu Crkva Konstantinopolja je i dala Crkvi Srbije prvo autonomiju, a zatim autokefaliju, te je 1219. godine u Sabornom hramu u Nikeji vaseljenski patrijarh Emanuel hirotonisao za prvog arhiepiskopa srpskog monaha koga mi danas znamo kao prosvetitelja srpskog Svetoga Savu.

Kurir.rs/M. B. Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track