NISKI START ZA JEFTINIJE STANOVANJE: Studenti u trci  za 17.000 mesta u domovima
Foto: Profimedia

Konkurs

NISKI START ZA JEFTINIJE STANOVANJE: Studenti u trci za 17.000 mesta u domovima

Društvo -

Povoljnije: Budući akademci iz unutrašnjosti plaćaće budžetsku cenu smeštaja u prestonici od 1.020 do 2.230 dinara mesečno, a na tržišnoekonomskim mestima od 6.840 do 11.030 dinara

Studenti iz unutrašnjosti Srbije dolaze u prestonicu na studiranje, a oni koji nisu u prilici da iznajme stanove, ulaze u trku za mesto u nekim od studentskih domova.

Rok za prijavljivanje na konkurs počeo je juče i trajaće do 16. septembra.

Pravo na smeštaj

Pravo na smeštaj imaju studenti visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave koji su upisani prvi put u određenu godinu na studije prvog, drugog ili trećeg stepena, čije se školovanje finansira iz budžeta, koji imaju državljanstvo Republike Srbije ili države u regionu, a čije prebivalište nije u sedištu visokoškolske ustanove na kojoj studira, kao i studenti iz osetljivih društvenih grupa.

Kako objašnjavaju za Kurir iz SC „Beograd“, pravo na smeštaj po budžetskoj ceni imaju samo studenti koji se finansiraju iz budžeta, dok samofinansirajući studenti mogu konkurisati na tzv. tržišno ekonomska mesta.

Budžetska cena smeštaja u prestonici kreće se od 1.020 do 2.230 dinara mesečno, dok će studenti na tržišno ekonomskim mestima izdvajati od 6.840 do 11.030 dinara.

U prestoničkim domovima je na raspolaganju 9.558 mesta, a preliminarne rang-liste biće objavljene 17. septembra. Konačne rang-liste objavljuju se 25. septembra, dok je krajnji rok za useljenje 7. oktobar. Na teritoriji cele Srbije postoji devet studentskih centara, a broj ukupnih raspoloživih mesta je 17.349.

Sve je spremno  za start...  Studentska soba
Sve je spremno za start... Studentska sobafoto: Zorana Jevtić

Ocena bila niža

Prošle godine je zbog proširenja kapaciteta prosečna ocena studenata koji su dobili mesto u domu bila niža u odnosu na prethodne godine, za devojke 4,73, a za momke 4,59. - U prethodnoj školskoj godini proširen je kapacitet za studente prve godine osnovnih studija za 20 odsto. Tako smo imali 1.200 mesta za studente prve godine, a dodatnih 139 brucoša je smešteno po osnovu pripadnosti nekoj od društveno osetljivih grupa. Ukoliko nam se ukaže mogućnost, nastojaćemo da i ove godine povećamo broj mesta za smeštaj studenata prve godine osnovnih studija - navode u SC „Beograd“.

Kriterijumi za utvrđivanje redosleda na rang-listama određuju se na osnovu uspeha ostvarenog u prethodnom školovanju, kao i na osnovu socijalno-ekonomskog statusa porodice, koji se utvrđuje na osnovu proseka ukupnih mesečnih prihoda po članu porodice studenta.

ROK ZA PRIJAVU NA KONKURS U STUDENTSKIM CENTRIMA

foto: Shutterstock

za studente prve godine od 2. do 16. septembra

za studente ostalih godina studija od 17. septembra do 31. oktobra

POTREBNA DOKUMENTACIJA

- prijava za studentski dom (obrazac se kupuje i popunjava prilikom

konkurisanja) - overene foto-kopije svedočanstava I, II, III i IV razreda srednje škole (pre predaje originala za upis na fakultet - visoku školu overiti foto-kopije) - uverenje o upisu prve godine studija (prvi put) na teret budžeta Republike Srbije (izdaje fakultet - visoka škola) - uverenje o prosečnom mesečnom prihodu po članu porodice za period od 1. januara do 30. juna 2019. godine - overene foto-kopije svedočanstava I, II, III i IV razreda srednje škole (pre predaje originala za upis na fakultet - visoku školu overiti foto-kopije) - indeks i lična karta (na uvid)

KRITERIJUMI ZA UTVRĐIVANJE REDOSLEDA NA RANG-LISTAMA

Uspeh ostvaren u prethodnom školovanju (opšti uspeh u srednjoj školi - za studente I godine studija, uspeh na visokoškolskoj ustanovi - za studente ostalih godina studija)

Socijalno-ekonomski status porodice (utvrđuje se na osnovu proseka ukupnih mesečnih prihoda po članu porodice studenta za period januar-jun tekuće godine)

PREDNOST U RANGIRANJU

Ukoliko veći broj kandidata ostvari isti broj bodova, prednost ima onaj koji:

- je ostvario veći broj ESPB bodova - ima manji broj godina studiranja - ima veću prosečnu ocenu - ima manji prihod po članu porodice

Kurir.rs/Mina Branković Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track