NOVI DETALJI AFERE "KRIOSEJV": Geni srpske dece završili u Poljskoj
Foto: Shutterstock

SKANDAL

NOVI DETALJI AFERE "KRIOSEJV": Geni srpske dece završili u Poljskoj

Društvo -

Nakon gašenja švajcarske banke za matične ćelije „Kriosejv“, genetski materijal koji je oko 10.000 porodica iz Srbije ostavilo ovoj firmi na čuvanje prebačen je u Poljsku, potvrdio je Jakub Baran, predsednik poljske kompanije „Farmikord“.

On ističe da pregovori o kupovini švajcarske kompanije „Kriosejv“, koja je zapala u finansijske probleme, još nisu završeni, ali da im je prioritet očuvanje matičnih ćelija.

- Mi smo bili u pregovorima s tom grupom kako bismo pokušali da kupimo „Kriosejv“, ali još nismo zaključili transakciju. Kako bismo sačuvali uzorke, znajući tešku finansijsku situaciju „Kriosejva“, doneta je odluka da „Farmikord“ o svom trošku prenese skoro sve rezervoare s matičnim ćelijama u jednu od laboratorija u Varšavi - rekao je Baran za Prvu televiziju i dodao da je kompanija već prenela većinu uzoraka, ali postoji jedan kontejner u Holandiji koji ne može da bude prenesen, dok su za neke uzorke u Portugalu i Ženevi ne zna tačno gde se nalaze.

Obezbeđivanje uzoraka

- Proveravamo šta je u inventaru, da li uzorci postoje u realnosti kao što su zavedeni u kompjuterskim fajlovima, ali i kakvi su njihovo stanje i bezbednost. I to će zahtevati nekoliko nedelja ili meseci. Pravno vlasništvo nad uzorcima je kod roditelja i oni mogu da odluče šta će s njima i gde će ih čuvati. Naš prioritet je da obezbedimo uzorke - istakao je on.

Baran je naglasio da „Kriosejv“ ima potpisane ugovore s roditeljima i da je ta kompanija trebalo da informiše roditelje o promenama i da dobiju saglasnost za premeštanje matičnih ćelija.

- Ukoliko „Kriosejv“ bankrotira, to bi značilo da će svi ugovori s roditeljima prestati da važe - upozorio je Baran.

Ove informacije uznemirile su roditelje koji su matične ćelije svojih beba poverili „Kriosejvu“. Među njima je i Beograđanka Jelena Milutinović, majka petogodišnje devojčice, koja je po njenom rođenju sklopila ugovor sa švajcarskom bankom za matične ćelije na 20 godina i za to platila 1.200 evra.

- Veoma sam zabrinuta jer nemam apsolutno nikakvu informaciju o tome šta se dešava s genetskim materijalom mog deteta i gde se sad nalazi, a naročito me brine da li je taj uzorak sada dobar ili nije - rekla je Milutinovićeva za Kurir.

Srbija traži podatke

Ona ističe da je od „Kriosejva“ poslednji mejl dobila 13. septembra, i to reklamnog karaktera, u kome ističu dugovečnost i navodnu profesionalnost kompanije, a da je nisu upozorili ni na kakav problem niti tražili saglasnost za prenos matičnih ćelija u Poljsku.

Nakon obaveštavanja porodilišta o prekidu saradnje s „Kriosejvom“, iz Ministarstva zdravlja kažu za Kurir da su kontaktirali s „Famikordom“, najvećom bankom matičnih ćelija u Evropi, koja je preuzela uzorke od „Kriosejva“:

- Uprava za biomedicinu tražiće tačne podatke o stanju uzoraka srpskih pacijenata i o tome će transparentno obaveštavati javnost, kao i korisnike usluga „Kriosejva“.

Prekršili zakon o transplantaciji RODITELJI SPREMAJU TUŽBU

Švajcarska agencija za lekove i medicinska sredstva Svismedik oduzela je pre nekoliko dana kompaniji „Kriosejv“ dozvolu za rad zbog sumnji da je kompanija prekršila švajcarski zakon o transplantaciji. Svismedik je reagovao na osnovu prijave i dokaza koje im je podneo beogradski advokat Rastko Petaković.

- Transport matičnih ćelija je obavljen bez saglasnosti i bez znanja korisnika. I ne samo to, „Kriosejv“ je nastavio da prikuplja uzorke uz informaciju da će oni biti čuvani u Švajcarskoj. Treće, nejasno je kako su i koji osetljivi podaci pacijenata preuzeti od „Kriosejva“ - obavestio je Petaković. On savetuje oštećene roditelje da se udruže u zajedničkoj tužbi, koja bi morala da se podnese u Švajcarskoj.

(Kurir.rs / Sanja Đorđević / Foto:Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track