RAK GRLIĆA MATERICE UBIJA SRPKINJE: Dnevno obole četiri žene, jedna umre
Foto: Shutterstock

STRAVIČNO

RAK GRLIĆA MATERICE UBIJA SRPKINJE: Dnevno obole četiri žene, jedna umre

Društvo -

U Srbiji od ginekoloških karcinoma godišnje oboli 2.200 žena, a najzastupljeniji je rak grlića materice, od kojeg godišnje premine oko 600 žena, upozoravaju zdravstveni stručnjaci povodom Ginekološko-onkološkog dana, koji se juče obeležio prvi put u celom svetu. Prema poslednjim statistikama, u Srbiji od raka grlića materice obole četiri žene dnevno, a jedna umre.

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Verica Jovanović ukazala je da je naša zemlja po obolevanju od ginekoloških karcinoma na sredini lestvice među evropskim zemljama, a da je po smrtnosti na višem mestu na toj listi.

- Nažalost, na četvrtom smo mestu u Evropi po obolevanju od raka grlića materice. Veoma je važno najmanje jednom u tri godine obaviti pregled kod ginekologa jer, na primer, rak grlića sporo napreduje i ako se redovno ide na pregled, može da se uoči na vreme - upozorila je Jovanovićeva.

U vrhu smo Evrope

Ginekolog Mima Fazlagić kaže za Kurir da statistika obolevanja od ginekoloških karcinoma u Srbiji nije dobra, ali napominje da prevencija i kontrolni pregledi mogu spasti živote.

- I dalje imamo primere u praksi da veoma mlade žene dobijaju rak grlića materice, dok se rak jajnika teže dijagnostikuje. Ipak, smatram da postoji pomak nabolje, vakcina protiv HPV virusa, koji je jedan od glavnih izazivača raka grlića materice, stavljena je na pozitivnu listu lekova koje građani dobijaju o trošku zdravstvenog osiguranja. Vakcina još uvek nije obavezna, ali pedijatri je sve češće savetuju i očekujem da statistika uskoro ne bude toliko loša. Žene, kad god primetite neke promene u svom organizmu, idite odmah kod lekara i na ultrazvuk, imamo odlične lekove i prevencija je ključ - apeluje dr Fazlagić za Kurir.

foto: Zorana Jevtić

Pomoćnica ministra zdravlja Vesna Knjeginjić rekla je da rana i pravovremena dijagnostika ginekoloških karcinoma znatno povećava efikasnost izlečenja i da žene treba da dolaze na pregled i posle ulaska u menopauzu.

Srbija ima sve

- Srbija ima kapacitete i obučene lekare za dobru prevenciju ove bolesti, a ulažu se napori i za obezbeđivanje opreme za nove dijagnostičke procedure i najefikasnije terapije - kazala je Knjeginjićeva.

Jedno od poslednjih istraživanja pokazalo je da čak više od 40 odsto žena kasno otkrije virus ili ne radi uopšte papatest, a više od polovine ne zna da se njime mogu zaraziti i muškarci i žene. S druge strane, čak 42 odsto žena veruje da nema potrebe da rade papatest da bi otkrile HPV virus.

Za pobedu karcinoma KOŠARKAŠKA UTAKMICA

Povodom Svetskog dana borbe protiv ginekološko-onkoloških bolesti, Ženski centar „Milica“ na košarkaškim terenima Crvene zvezde u Beogradu, na Kalemegdanu, organizovao je juče košarkaršku utakmicu u kojoj učestvuju javne ličnosti, a cilj je pobeda ginekoloških karcinoma. Predsednica Udruženja pacijenata „Milica“ Vesna Bondžić rekla je da je veoma važno da se žene motivišu da idu na preventivne ginekološke preglede, poželjno je jednom godišnje, i da se odazovu na pozive da dođu na skrining preglede koje organizuju zdravstvene ustanove.

(Kurir.rs / Jelena Pronić / Foto: Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track