POMOZIMO MANASTIRU KRAJ PARAĆINA KOJI BRINE O 88 AUTISTIČNIH ŽENA, A 40 IH JE NEPOKRETNIH: Saznali smo, potrebni su im lekovi, pelene i sredstva za higijenu! Pomozimo monahinjama da spasu svoje štićenice! SAD SMO IM POTREBNI
Foto: Printscreen YT

humanitarna akcija

POMOZIMO MANASTIRU KRAJ PARAĆINA KOJI BRINE O 88 AUTISTIČNIH ŽENA, A 40 IH JE NEPOKRETNIH: Saznali smo, potrebni su im lekovi, pelene i sredstva za higijenu! Pomozimo monahinjama da spasu svoje štićenice! SAD SMO IM POTREBNI

Društvo -

Manastir Sveta Petka izvorska kod Paraćina, koji datira još iz srednjeg veka, daleko od očiju javnosti koje pod svoje skute prima decu ometenu u razvoju o kojoj roditelji ne žele ili ne mogu da se brinu.

Sve je počelo od sestre Jefimije, koja je za vreme Drugog svetskog rata, iako je manastir mučila oskudica, na staranje primila 30 izbegličke dece, a po završetku rata, igumanija Jefimija odlučuje da pod manastirske skute primi decu, tačnije devojčice, ometene u razvoju, na trajnu negu i čuvanje. Prvih 20 godina Dom je bio smešten u manastirskom konaku, a NR Srbija ih je pomagala novčano.

Uslovi su ipak godinama bili izazovni, u konaku je bilo smešteno trideset štićenica, isključivo ženskog pola, sa najtežim umnim, psihičkim i fizičkim poremećajima. Zdravstvenu zaštitu dece je obavljao Dom narodnog zdravlja u Paraćinu. Svu dakle brigu o štićenicama vodile su monahinje, od kojih su po 4 stalno bile dežurne.

Poslednjih godina aktivno se radi na obnavljanju i unapređenju doma, no uprkos zajedničkim naporima Ministarstva za rad i socijalnu politiku i Centra za socijalni rad iz Paraćina, potrebna im je dodatna pomoć.

Marko Pavišić, humanitarac i preduzetnik iz Beograda, stupio je u kontakt s predstavnicama manastira Sveta Petka Izvorska kako im bi se pomoglo u potrepštinama i finansijski.

Dakle, na prvom mestu su potrebne pelene za odrasle, zatim sredstva za ličnu i kućnu higijenu. Celokupan popis stavki, šta je do sada nabavljeno i šta nedostaje, možete videti ovde.

Rok za prikupljanje pomoći je utorak, 1. oktobar, kada će se tri vozila krenuti put Paraćina kako bi se odnela pomoć ovom manastiru i humanim monahinjama.

Ukoliko želite da pomognete, novčano ili materijalno, možete kontaktirati organizatora humanitarne akcije, Marka Pavišića, 063/850 9000 ili markomark@gmail.com.

Kurir.rs/moodiranje.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track