DA SVAKA NJUŠKA BUDE SITA: Obezbedimo hranu za pse iz azila
Foto: Privatna Arhiva

velika akcija

DA SVAKA NJUŠKA BUDE SITA: Obezbedimo hranu za pse iz azila

Društvo -

Mi smo azil „Riska“ u kome je trenutno svoj jedini dom pronašlo oko 250 kuca. Postojimo još od 2000. godine i naziv smo dobili po kuci Riski koja je sa svojim štencima živela na placu na kome je azil sagrađen. Nastali smo iz potrebe spašavanja pasa koji su se u to vreme nalazili u jednom drugom azilu na Avali koji je morao hitno da se iseli. Azil „Riska“ je dugo godina bio podjednako azil i za kuce i za mace, ali od 2013. godine postajemo prvenstveno azil za pse i brigu o azilu preuzima Udruženje „Nada za životinje“ koje je samo zbog toga i nastalo.

Naša misija je da što veći broj napuštenih pasa bude na sigurnom, ali i pre svega da do napuštanja kuca od strane vlasnika ni ne dolazi.

U međuvremenu, svakodnevno se borimo da obezbedimo pristojne uslove za životinje o kojima brinemo, što podrazumeva da pre svega imaju dovoljno hrane, veterinarsku negu ali i još mnogo toga.

Sve naše kuce čipujemo, sterilišemo, vakcinišemo, čistimo od parazita i kada je to potrebno obezbeđujemo im veterinarsku negu.

Mi smo mali tim i naš rad i opstanak azila zavisi isključivo od dobrovoljne pomoći - donacija. U azilu o kucama svakodnevno brine samo četvoro ljudi, a potrebno je obezbediti i da azil bude siguran tokom noći.

foto: Privatna Arhiva

Iako nemamo kapacitete za prijem novih životinja, njih je iz godine u godinu sve više i neophodno je osigurati da ne budu gladni. Svakog meseca za naše njuškice potrebno je da obezbedimo 2, 205 kg hrane, što nismo u mogućnosti. Snalazimo se tako što pored granula pripremamo prvenstveno i kuvanu hranu.

Međutim, iako nam to nije teško, u azilu ima jako puno posla tako da svakodnevno kuvanje onemogućuva da se u dovoljnoj meri posvetimo njuškicama. Kuvanje koje podrazumeva pripremu hrane kao i podelu hrane i vode oduzima nam svakodnevno po 5 sati.

foto: Privatna Arhiva

Hrana koju bismo obezbedili ovom kampanjom bi nam osigurala pune stomačiće čupavaca u narednih mesec dana, a u kombinaciji sa kuvanjem i malo duže. Značila bi nam i da možemo da se posvetimo drugim važnim poslovima kao što su lečenje, radovi i popravke, izrada kućica, udomljavanje i slično.

Briga o kucama podrazumeva svakodnevno čišćenje prostora od pola hektara, popravke kućica, ograde, bokseva.

Za fizičko i mentalno zdravlje naših četvoronožaca vrlo je važna fizička aktivnost i kretanje. Zato je većina kuca u dvorištu, ali ne vole svi da budu zajedno sa drugima u čoporu, tako da su smešteni i u 70 bokseva. Imamo i malu ambulantu - prostor u kome borave kuce pod terapijom ili posle operacije. Neki psi vole da ulaze i spavaju unutra. Trudimo se da u skladu sa njihovim potrebama i karakterom obezbedimo prostor, ali to često nije moguće u azilskim uslovima.

Kao što smo pomenuli, kretanje i trčanje su jako važni i kada god možemo vodimo kuce u šetenju. Nažalost, za to nemaju baš svi uvek razumevanja, iako su naši čupavci pristojni i lepo vaspitani.

Sve radove koje možemo, trudimo se da izvodimo sami, a azil mora da se održava (imamo dva pomoćna objekta pored dvorišta i bokseva).

Kao i kod ljudi, kvalitetna ishrana je povezana sa zdravljem pasa. Takođe, neki psi imaju i zdravstvenu potrebu za posebnom medicinskom hranom, tako da bi nam obezbeđivanje hrane za većinu naših štićenika omogućilo da se više posvetimo i onima koji su bolesni i pod posebnom terapijom.

Mi ne smemo da odustanemo jer oni nemaju nikoga sem nas, a mi nikoga sem vas koji ćete podržati naš rad i napore da im obezbedimo osnovne uslove za život.

BUDŽET:

1 pas pojede dnevno 300 gr dehidrirane hrane - granule 245 pasa x 0.3 =73,5 kg dnevno za hranu za 245 pasa 73,5 kgx 30 dana= 2,205 kg 1 džak hrane = 20 kg 2,205 kg/20 kg= 110 džakova hrane mesečno je potrebno 110 džakova x 2000 rsd

UKUPNO: 220.000 RSD

Tokom kampanje priloge možete ostaviti i na sledećim adresama: Kafe Šupa - Jug Bogdanova 17b, Beograd Veterinarska ambulanta Linea Alba, Sazonova 16, Beograd BIO-VITA Veganski kiosk Kneza Mihaila 21, Pasaž TC Milenium, Beograd Pet Shop Bobi, Meštrovićeva 30z, Beograd Pet Service Little Black Dog, Garsije Lorge 2g, Beograd Happy Dog Club Pet Shop, Kalenićeva 6, Beograd Pet Shop Tina, Rankeova 1, Vračar

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja