STARIJI SUGRAĐANI ZASLUŽNI ZA USPEH REFORMI: Zoran Đorđević na konferenciji Srbija za sve generacije (FOTO)
Foto: Tanjug/Rade Prelić

uoči Međunarodnog dan starijih osoba

STARIJI SUGRAĐANI ZASLUŽNI ZA USPEH REFORMI: Zoran Đorđević na konferenciji Srbija za sve generacije (FOTO)

Društvo -

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, na konferenciji "Srbija za sve generacije" uoči Međunarodnog dan starijih osoba, rekao je da se domaće stanovništvo već duže vreme svrstava među najstarije u Evropi, te da je pozitivno rešavanje pitanja demografske slike Srbije jedan od glavnih prioriteta Vlade Srbije.

Đorđević je podsetio da je predsednik Aleksandar Vučić prepoznao urgentnost potrebe unapređenja populacione politike, što je dug i naporan proces, usko povezan sa pitanjem ekonomskog oporavka i privrednog napredovanja zemlje, saopštilo je resorno ministarstvo.

foto: Tanjug/Rade Prelić

- Naši najstariji sugrađani izneli su veliki deo ekonomskih reformi koje su započete na predsednikov predlog. Bez pomoći penzionera, mere fiskalne konsolidacije nisu mogle biti sprovedene, što nam daje optimizam da će se stanje u privredi i finansijama Srbije kontinuirano poboljšavati, a to svakako podrazumeva i konstantni godišnji rast penzija po švajcarskom modelu, rekao je ministar.

Socijalna zaštita starijih važna je oblast koja podrazumeva ostvarivanje prava na novčana ili naturalna davanja, primenu mera porodično pravne zaštite i zaštite od nasilja, kao i korišćenje usluga smeštaja i usluga koje se pružaju u neposrednom životnom okruženju, istakao je Đorđević i dodao da je Srbija usvojila strategije i akcione planove za neprestano unapređenje položaja starijih osoba i drugih osetljivih grupa.

foto: Tanjug/Rade Prelić

- Vlada je osnovala i dva saveta, Savet za pitanja starosti i starenja i Savet za unapređenje međugeneracijske saradnje i solidarnosti koji su u saradnji sa resornim Ministarstvom i mrežom humanitarnih organizacija i udruženja, započela i sprovela niz projekata i ispitivanja na temu socijalnog uključivanja starijih osoba, digitalne uključenosti starijih, sprečavanje starosne diskriminacije, borbe protiv nasilja nad starijima, uloge porodice i institucija u poboljšanju kvaliteta života i međugeneracijske saradnje, starenja i ciljeva održivog razvoja, i mnoge, mnoge druge, podsetio je Đorđević.

U periodu od oktobra 2018. do jula 2019. godine realizovan je projekat "Grad prijatelj starih", kojim je utvrđeno da su starije osobe u Beogradu uopšteno posmatrano zadovoljne uslovima života i brigom zajednice, objasnio je ministar i dodao da kao poseban vid podrške starijima, u okviru Gerontološkog centra Beograd, uspešno funkcioniše Info centar namenjen odraslim i starim licima.

foto: Tanjug/Rade Prelić

- Ministarstvo na čijem sam čelu iz godine u godinu osnažuje i proširuje kapacitete sistema socijalne zaštite koji je velikim delom namenjen brizi prema starijim licima i njihovom zbrinjavanju. Programi zasnovani na strategijama o starenju i mladima, strategiji o socijalnoj sigurnosti građana, strategiji za smanjenje siromaštva, kao i podsticanju međugeneracijskog dijaloga, biće i dalje naš prioritet, istakao je ministar.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track