DANAS JE PRAZNIK ZAŠTITNICE SRBA NA KOSMETU: Evo ko je bila Sveta Bosiljka iz Pasjana koju su Albanci oteli, mučili i ubili jer nije htela da se odrekne pravoslavlja
Foto: Kurir

imala je samo 17 godina

DANAS JE PRAZNIK ZAŠTITNICE SRBA NA KOSMETU: Evo ko je bila Sveta Bosiljka iz Pasjana koju su Albanci oteli, mučili i ubili jer nije htela da se odrekne pravoslavlja

Društvo -

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju danas, 26. oktobra dan Svete novomučenice Bosiljke koju su u 19. veku mučili i ubili Albanci jer nije htela da se odrekne svoje vere.

U kalendaru SPC 26. oktobar upisan je kao dan Bosiljke za koju su vernici uvereni da je i danas najveća zaštitnica Srba i Kosova i Metohije.

Sabor SPC na prošlogodišnjem zasedanju proglasio je ovu devojku (u vreme stradanja imala je 17 godina) svetom, a u njenom žitiju između ostalog stoji da je ta "Hristova djeva bila nezlobiva i prostodušna i da je rasla u pobožnoj i siromašnoj porodici".

- Ovu mladu devojku, dok je u jesen pomagala pri skupljanju drva ocu i bratu, oteše trojica Arnauta, neprijatelji Hristove vere, i htedoše je pomuslimaniti. Kako je ona to odlučno odbijala i pored mnogih muka, jasno ispovedivši svoju veru u Gospoda Isusa Hrista, ne pristade na drugog izabranika, osim onoga koji ju je svojom najslađom ljubavlju neizrecivo zaručio. Kraj reke Lapaštice mnogim mukama umorena i na kraju konjima rastrgnuta, dušom udiđe u nebeske bračne odaje da se sa Ženikom Hristom večno raduje. Njene svete mošti uzidane su uz stub hrama u njenom rodnom Pasjanu - piše u žitiju.

Predanje o pravoslavnom podvigu i mučeničkoj smrti svete devojke Bosiljke koju je krasila nesvakidašnja lepota i danas živi u Pasjanu i celom Kosovskom Pomoravlju.

Prepričavaju se i dan-danas mučne scene kada je porodica nesrećne devojke molila Arnaute da im dozvole da sakupe njene delove tela i sahrane na dostojan način. To je i urađeno - njeni zemni ostaci sahranjeni su najpre pored stare crkvice, a kasnije, prilikom obnove, uzidani su u hram.

(Kurir.rs/Alo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track