Proglasiti sušu za elementarnu nepogodu
Foto: Nebojsa Mandic

Goran Knežević

Proglasiti sušu za elementarnu nepogodu

Društvo -
Da li će vlada uspeti da obezbedi finansijska sredstva da se obeštete ili saniraju posledice ove suše , ja to ne znam, jer to sve zavisi od državne kase, kazao je budući ministar poljoprivrede

BEOGRAD - Kandidat za budućeg ministra poljoprivrede Goran Knežević izjavio je sinoć da će odmah po preuzimanju dužnosti insistirati da vlada Srbije proglasi sušu za elementarnu nepogodu.

On je kazao da postoji niz mera koje mogu biti preduzete, ističući da ipak sve zavisi od stanja u državnoj kasi .

Knežević je naglasio da ne može da kaže da li će biti novca ili ne za poljoprivrednike, jer postoje različiti podaci o stanju u državnoj kasi. On nije bio optimista po tom pitanju, rekavši da očekuje da "zateknu veoma loše stanje" u budžetu.

"Da li će vlada uspeti da obezbedi finansijska sredstva da se obeštete ili saniraju posledice ove suše , ja to ne znam, jer to sve zavisi od državne kase", kazao je on gostujući na RTS-u.

Knežević je istakao da će Ministarstvo poljoprivrede sigurno preduzeti neke mere i imati neke predloge, između ostalog, da se otplata subvencionisanih agrarnih kredita prolongira, da se poljoprivredna gazdinstva oslobode naknade za navodnjavanje i odvodnjavanje za ovu godinu, da Robne rezerve intervenišu sa određenom količinom kukuruza …

"Sve je to usko povezano sa državnim budžetom", ponovio je Knežević, dodajući da će poljoprivrednici, ako novca ne bude, morati sami da se snalaze i da im evenutualno pomognu lokalne samouprave iz svojih sredstava.

On je istakao i da je neophodno što pre doneti sistemske zakone koji će omogućiti predvidljivost poljoprivrednicima u toku sledeće godine, povećati učešće agrarnog budžeta sa 2,4 odsto na pet odsto republičkog budžeta do 2014, nastaviti sa investicijama, pre svega u navodnjavanje.

Knežević je najavio i da će do kraja godine biti donet Zakon o podsticajima u poljoprivredi koji će proizvođačima obezbediti predvidljivost bar u naredne četiri godine.

Kada je reč o tržištu i cenama hrane, Knežević je kazao da Robne rezerve imaju tu veliku ulogu, i da će morati da se transformišu u narednom periodu.

On je istakao da treba uspostaviti održiv sistem, dodajući da je čuo za odličnu ideju da se napravi Savet od najumnijih ljudi koji se bave poljoprivredom koji će napraviti dugoročnu strategiju za Srbiju za narednih 20 do 25 godina, čiji će segmenti biti korišćeni za kreiranje sektorske i kratkoročne politike.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track