PROTESTI RIBOLOVACA ZBOG REŽIMA "UHVATI I PUSTI": Hoće da ulov nose kući
Pobuna... Traže svoj trofej, Foto: Shutterstock

Kraljevo

PROTESTI RIBOLOVACA ZBOG REŽIMA "UHVATI I PUSTI": Hoće da ulov nose kući

Društvo -

Zbog odluke preduzeća „Plus sport“ iz Kraljeva da na potezu od ušća reke Ribnice u Ibar pa do kraja gradskog šetališta pored Ibra, u dužini od tri kilometra, uvede režim ribolova „uhvati i pusti“, u Kraljevu su u dva navrata održani protesti ribolovaca, koji zahtevaju da se ova, kako oni tvrde, nezakonita odluka ukine.

- Zabrana odnošenja ulova je navodno uvedena zbog zaštite ribljeg fonda i daljeg izlovljavanja ribe iz reke Ibar, a zapravo mi na ovom potezu pretežno hvatamo skobalja, koji je takozvana korovska riba, jer jede ikru drugih ribljih vrsta. U Evropskoj uniji ribolovce plaćaju da love tu ribu jer je velika štetočina, a nama je sada onemogućeno da je pecamo i da ulov nosimo kući - kaže jedan od pecaroša za Kurir.

Prema njegovim rečima, u Kraljevu ima sedam hiljada ribolovaca koji redovno kupuju dozvole za pecanje, a koji su sada pozvali rečne alase da to ubuduće ne čine dok se odluka o zabrani izlova ne ukine.

U saopštenju preduzeća „Plus sport“ navodi se da je odluka o uvođenju režima ribolova „uhvati i pusti“ na reci Ibar doneta u skladu sa zakonom i uz saglasnost Ministarstva za zaštitu životne sredine, sa ciljem zaštite i održivog korišćenja ribljeg fonda. Naglašavaju da je kraljevačkim ribolovcima i dalje dostupno više od 300 kilometara rečnog toka, gde mogu zadržati ulovljenu ribu, tako da nisu tačni navodi da su ovom odlukom pogođeni penzioneri i siromašni sloj građana koji ne može da odlazi na pecanje van grada.

Kurir.rs/ J. S. Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja