Najnovije vesti

BATUT OBJAVIO PORAŽAVAJUĆE REZULTATE: Svaki treći učenik prvog razreda srednje škole redovno se kocka
Foto: Marina Lopičić/Ilustracija

istraživanje u 101 osnovnoj i srednjoj školi u Srbiji

BATUT OBJAVIO PORAŽAVAJUĆE REZULTATE: Svaki treći učenik prvog razreda srednje škole redovno se kocka

Društvo

Svaki treći učenik prvog razreda srednje škole u Srbiji redovno se kocka, rezultati su istraživanja Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Tokom drugog polugodišta školske 2017/18. godine, "Batut" je u 101 osnovnoj i srednjoj školi u Srbiji realizovao istraživanje o zdravstvenom ponašanju dece školskog uzratsta, kao deo međunarodnog istraživanja.

Rezultati istraživanja su pokazali da se bar jednom tokom života kockalo 34,6 učenika prvih razreda srednjih škola, a u prethodnih godinu dana 27,5 odsto njih, sa većom učestalošću među dečacima.

Doktor Ivica Mladenović, načelnik Klinike za bolesti zavisnosti Instituta za mentalno zdravlje u Beogradu, kaže da su rezultati istraživanja, u najmanju ruku, poražavajući.

"Sa pravnog aspekta, imamo Zakon o igrama na sreću koji zabranjuje kockanje mlađima od 18 godina, što ukazuje da smo na polju sprovođena zakona kao država doživeli totalni fijasko, i iskreno se nadam da će nadležni organi reagovati", rekao je Mladenović.

Za trend porasta broja adolescenata koji se kockaju u poslednjih desetak godina, prema rečima stručnjaka, zaslužno je između ostalog i onlajn kockanje. Problem je u tome što prilikom uplate tiketa preko interneta, zaposleni u kladionicama i kockarnicama jako teško mogu da kontrolišu uslov da su igrači stariji od 18 godina.

(Kurir.rs/Tanjug/Blic/ FOTO: Marina Lopičić/Ilustracija)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...